Krimi

Kronprinsen befandt sig på terrormål

Justitsminister Morten Bødskov har nu godkendt terrortiltalen mod fire mænd fra Sverige.

Deres plan var ifølge anklageskriftet at slå til mod Jyllands Posten og dræbe så mange som muligt kort efter de natten til den 29. december 2010 i bil ankom til en lejlighed i Herlev.

Bemærkelsesværdigt er det, at netop den 29. december var kronprins Frederik til stede i Jyllands Posten/Politikens hus for at uddele "Årets fund" prisen til badmintonspilleren Victor Axelsen.

PET havde overvågning i lejlighed

Tre af de fire tiltalte mænd blev anholdt ved en storstilet aktion på Mørkhøjvej 82 i Herlev om formiddagen den 29. december forrige år.

Forud havde PET opstillet overvågningskameraer i lejligheden, hvor de tre mænd, kort før de blev anholdt, holdt fællesbøn i lejligheden og bad om velsignelse. På aflytning fra lejligheden kan man høre dem sige:

"Når de vantro mødes, så bind dem og hug halsen over."

En del af de beviser, der bliver fremlagt, når sagen begynder ved retten i Glostrup den 13. april, vil være rumaflytninger både fra lejligheden i Herlev, samt den svenske efterretningstjeneste SÄPOs aflytninger fra en af de tiltaltes lejlighed i Stockholm.

Rumaflytninger, der skal bevise, at de fire mænd ville angribe Jyllands Posten på Rådhuspladsen og dræbe så mange ansatte som overhovedet muligt.

Strips og maskinpistol

Et forehavende, der blev forpurret, da PET skred ind kort efter, tre af de tiltalte var ankommet med bil til Herlev. I lejligheden på Mørkhøjvej fandt man en ni mm pistol. Og en ransagning af mændenes lejede Toyota Avensis afslørede, at mændene havde indkøbt 200 plasticstrips - angiveligt til at binde "de vantro".

I bilen lå ligeledes en maskinpistol, en lyddæmper, et magasin og 36 ekstra patroner.

En fjerde blev anholdt i Stockholm og blev kort efter udleveret til Danmark.

De fire mænd har siddet varetægtsfængslet i Danmark, siden de blev anholdt. Det drejer sig om en 45 årig tunesisk statsborger, der er bosat i Sverige. Han er tidligere dømt for vold og narko, men kom ud af sit misbrug, da han begyndte at læse Koranen. Han har tilstået, at de to skydevåben man fandt, er hans.

En anden er en 31 årig mand fra Marokko, der er svensk statsborger. Han blev i 90´erne dømt for flere overgreb på mindreårige piger i Stockholm.

Han har modtaget psykiatrisk behandling og ville helbrede sig selv ved at læse Koranen. Han har under sin varetægtsfængsling forgæves forsøgt at grave sig ud af Vestre fængsel.

Den tredje er en 30 årig svensk statsborger født i Libanons hovedstad Beirut. Han har tidligere siddet fængslet i Etiopien mistænkt for at være medlem af den somaliske terrororganisation Al Shabaab.

Den fjerde en 38 årig mand, er også svensk statsborger, men født i Tunesien. Han erklærer sig uskyldig, da han trak sig, inden planerne skulle udføres i livet. Han blev anholdt i sin lejlighed i Stockholm.

Kopi af Mumbai angreb

Det er anklagerens tese, at de fire mænd var inspirerede af terrorangrebet i Mumbai i Indien i november 2008, hvor 164 blev dræbt i en række koordinerede angreb mod blandt andet hoteller og caféer. Det planlagte angreb mod Jyllands Posten skulle være en mindre kopi af Mumbai angrebet.

Pet CHEF Jakob Scharf udtalte efter anholdelserne:

"Vi står overfor en gruppering af militante islamister, og vores efterretninger viser, at de har forbindelser til internationale terrornetværk."

Det er nu optil anklageren Henrik Plæhn senioranklager fra statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn over 17 retsdage at bevise, at denne forbindelse eksisterer.