Krimi

Betjent skal fortælle om Blekingegadebande

Blekingegadesagen endevendes i undersøgelse. Politifolk skal kigge 30 år tilbage i tiden ved nye afhøringer.

Hærværk, brande og andre begivenheder fra Aarhus vil blive genfortalt, når en gruppe jurister onsdag samles i Østre Landsret.

Sagerne er mere end 30 år gamle. Men de skal frem i lyset, fordi en undersøgelseskommission er ved at endevende politiets efterforskning mod den gruppe mennesker, som senere fik navnet Blekingegadebanden.

Den første af over 60 afhøringer finder sted onsdag, og første person i stolen er en tidligere efterforsker fra rejseholdet.

Vicekriminalkommissær Arne Siezing var i begyndelsen af 1980'erne involveret i en efterforskning rettet mod ekstremistiske miljøer i den østjyske hovedstad.

Og angiveligt var han og en kollega klar til at anholde flere personer, der senere trådte ind i banden.

Men de fik nej af ledelsen i det lokale politi og af Politiets Efterretningstjeneste.

Forløbet er beskrevet i bogen "Politiets hemmeligheder - Jørn Moos genåbner Blekingegade-sagen" skrevet af journalisterne Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen.

Både denne bogs oplysninger samt Peter Øvig Knudsens "Blekingegadebanden" er årsag til, at kommissionen blev nedsat.

Den skal blandt andet se på påstanden om, at PET holdt alt for meget igen på vigtige oplysninger i forhold til det almindelige åbne politi.

I søgelyset er også Justitsministeriet, og spørgsmålet er, at om ministeriets embedsmænd spændte ben for en hurtigere pågribelse af banden.

Efter flere grove røverier kostede bandens aktiviteter en ung politibetjent livet i 1988. Han blev skudt under gruppens flugt efter røveriet mod postkontoret i Købmagergade i København.

På fredag afhøres en anden erfaren efterforsker fra rejseholdet, nemlig Ernst Søndergaard.

Kommissionen regner med at være færdig med afhøringerne til sommer, har formanden, landsdommer Jens Rosenløv, tidligere sagt.

/ritzau/