Krimi

Amagermandens skæbne afgøres i dag

Mandag klokken 11 afgør Københavns Byret, om Amagermanden skal dømmes for voldtægter og drab.

- Mit liv er smadret, uanset hvad det her ender med.

Sådan lød de sidste ord fra Amagermanden, inden dommere og nævninge torsdag i sidste uge trak sig tilbage for at votere om, hvorvidt Amagermanden skal findes skyldig.

Ifølge sagens anklagere, Anne Birgitte Stürup og Marie Tullin, er Amagermanden dog helt og aldeles selv skyld i, at hans liv er smadret.

De mener, at han bør dømmes for syv voldtægter, et rovmord og et sexdrab, som er foregået i perioden 1987-2010.

Sagen er den måske mest spektakulære i moderne dansk kriminalhistorie. Den tog sin begyndelse i efteråret sidste år, da en 17-årig pige blev voldtaget i Haveforeningen Stjernelund på Kongelundsvej på Amager.

En hundepatrulje fandt efterfølgende et kondom med sæd fra gerningsmanden, og da dna-eksperterne fra Retsgenetisk Afdeling havde undersøgt det biologiske materiale, eksploderede sagen.

Først fandt man ud, at dna-sporet pegede på gerningsmanden bag et drab i Fasanskoven i 1990 på den 40-årige skolelærerinde og fritidsornitolog Lene Buchardt Rasmussen.

Siden fulgte en stribe voldtægtssager fra Amagerkollegiet, Vangede og en firedobbelt voldtægt på Ingolfs Allé på Amager, hvor dna-sporet også viste sig at matche.

Undervejs i efterforskningen fandt politiet frem til Amagermanden og tog en dna-prøve fra ham, som matchede dna-sporene fra de i alt fem gerningssteder.

Politiet har også koblet Amagermanden til en sag om drabet på Edith Louise Andrup, som skete i 1987. I denne sag er der ingen dna, men et sålaftryk kobler Amagermanden til gerningsstedet.

Sager om drab forældes aldrig, men voldtægtssagen fra Ingolfs Allé er i princippet forældet. Dog bliver forældelsesfristen i sædelighedssager udskudt, når en forurettet er under 18 år på gerningstidspunktet, og derfor kan Amagermanden godt dømmes.

Klokken 11 mandag falder rettens afgørelse om skyld. Hvis Amagermanden kendes skyldig i hele eller dele af sagen, vil der blive afsagt dom den 22. december.

/ritzau/