Krimi

Foreslår mobil-forsøg i fængsler

I stedet for forbud bør der gennemfø-res et forsøg med mobiltelefoner i lukkede fængsler. Det mener John Hatting, formand for Kriminalforsorgs-foreningen, der organiserer pædagoger, lærere og andre civilt ansatte i fængselsvæsnet.

"Det nytter ikke at fortsætte den hidtidige strammerkurs - det skaber kun flere kriminelle. Skal vi have de indsatte til at opgive kriminaliteten, skal vi tænke normalisering og også give dem mulighed for at sige godnat til deres kone og børn," siger John Hatting.

Han reagerer på udtalelser fra William Rentzmann, direktør i Kriminalforsorgen. Rentzmann er stærk modstander af at tillade mobiler i lukkede fængsler, som et politisk flertal i Folketinget ellers er parat til.

"Der er altså en grund til, at man er placeret i et lukket fængsel. Typisk fordi man er farlig, undvigelsestruet, eller fordi man har smuglet ting ind. Og der er risiko for, at man i et lukket fængsel vil bruge telefonerne til at at planlægge ny kriminalitet," siger direktøren.

Men, påpeger John Hatting, tilbagefaldsprocenten i de lukkede fængsler er på 52 - det vil sige, at mere end hver anden indsat kommer igen.

Kontakt med familien, mens man afsoner, er afgørende for, at man tror på en meningsfuld tilværelse bagefter, mener han.

Et forsøg med mobiler til fangerne i de lukkede fængsler kunne gå ud på, at deres telefoner kun kan ringe til en række godkendte numre - for eksempel 10 numre, foreslår John Hatting.

William Rentzmanns argumenter imod mobiler er opfundet til lejligheden, tilføjer han.

"Det er alt sammen ting, som også gælder for indsatte i åbne fængsler. Selvfølgelig er der en risiko, men bliver den større af, at der åbnes for lidt friere telefoni, spørger Hatting.