Krimi

Derfor skovler nordmænd smør indenbords

Der er smørkrise i Norge. Vores brødre mod nord har udsigt til en jul helt uden smør, og det har naturligvis skabt furore i det velhavende olieland. I Danmark har smørmanglen vakt undren. Hvorfor er de begyndt at spise mere smør? Hvorfor producerer de ikke bare mere? Hvorfor sender vi dem ikke bare noget smør?

Det første spørgsmål: Hvorfor er de begyndt at spise mere smør?

Det skyldes en form for slankekur, der er blevet meget populær i Norge henover efteråret. Kuren omtales som 'lavkarbo' og handler basalt om, at man skal begrænse indtaget af kulhydrater i kosten. I stedet skal man spise flere proteiner og mere fedt. Det har fået nordmændene til at spise meget bacon og smør.

Diæten har været heftigt debatteret over hele efteråret og meningerne om den er delte. Om man tilhører den ene eller den anden fløj, så er smørret altså sluppet op.

Det andet spørgsmål: Hvorfor producerer de ikke bare mere?

Smørkrisen er opstået, fordi køerne ikke har fået nok græs. Det har betydet en alt for lav mælkeproduktion, og det har endelig betydet for lidt smør. Nyheden om den lave mængde smør har siden fået nordmændene til at hamstre, og nu er der ikke mere smør tilbage i butikkerne. 1 kilo smør står nu til 600 kroner på netauktioner.

Desuden er der kvoter for, hvor meget mælk en landmand må producere, og de kvoter er ikke blevet sat op trods smørmanglen

Det tredje spørgsmål: Hvorfor sender vi dem ikke bare noget smør?

Det svarede Thise Andelsmejeri på i går. De har længe været ramt af den norske toldmur, så de helt har opgivet at eksportere smør til Norge. Selv om Norge nu har tilbudt at sænke tolden på smørret, så har Thise afvist at hjælpe.

Andre danskere har dog smøget ærmerne op for at hjælpe nordmændene. I 'Go'morgen Danmark' på TV 2 tog man i morges kontakt til 'God morgen Norge' og bekendtgjorde, at man vil sende 1000 pakker smør til Norge. De norske tv-værter blev glade, men sandheden er nok, at de 1000 pakker smør ikke rækker ret langt.