Krimi

Konfronteres med voldtægtsofre

I dag fortsætter sagen mod den såkald-te Amagermand i Københavns Byret.

Den 46-årige tiltalte skal sidde ansigt til ansigt med de fire ofre, han ifølge anklageskriftet har begået voldtægt mod for godt 16 år siden. Det bliver for lukkede døre, men foran den tiltalte.

"Det er vigtigt for dem at tage kon-trollen tilbage, den kontrol, han tog fra dem, da han voldtog dem," fortæl-ler Helle Hald, der er bistandsadvokat for seks ud af de syv kvinder, han ifølge anklageskriftet har voldtaget.

"Der må være fusket med beviserne"

Den 8. november afgav det første offer forklaring. En kvinde, der som 24-årig blev voldtaget på sit kollegieværelse på Amagerkollegiet den 3. maj 2005 tidligt om morgenen.

Her fandt man DNA på en mælkekarton, der med stor sikkerhed matcher den tiltaltes. Og politiets teknikere fandt et håndaftryk på karmen til toilettet, der med 100 procents sikkerhed matcher den tiltaltes. Den 46-åriges tiltaltes kommentar i retten var, at der måtte være blevet fusket med beviserne. Kvinden afgav forklaring for lukkede døre, og den tiltalte blev ført ud.

Firedobbelt voldtægt

I dag skal to af de i alt fire kvinder afgive forklaring foran den tiltalte om den firedobbelte voldtægt på Ingolfs Alle for 16 år siden. Voldtægter, som daværende kriminalinspektør ved Københavns Politi Kurt Jensen beskrev som "en rigtig modbydelig sag".

Her er Amagermanden tiltalt for mellem kl. 6.30 og 9.00 om morgenen den 19. oktober 1995 at bryde ind i et hus og voldtage husets 15-årige datter og begå seksuelle overgreb på hendes to tvillingeveninder på 14 år samt en kvinde på 23 år. Hun var på besøg hos sin tvillingesøster, der lejede et værelse i huset. Hun var taget på arbejde kl. 5.00, og den overnattende 23-årige tvillingesøster sov videre i lejligheden.

De tre yngre piger var tidligere på natten stået af med en bus ved Holmbladsgade på Amager - netop på Holmbladsgade havde den tiltalte natten igennem spillet poker med nogle venner. Den tiltalte var dengang 25 år og boede med sin kæreste i Kastrup.

Trak dem efter tur ind på toilettet

Gerningsmanden bag voldtægterne trak pudebetræk over sine ofres hoveder, bandt deres hænder og fødder, truede dem med kniv og trak dem efter tur ind på toilettet, hvor han forgreb sig på dem.

Han truede dem til at udlevere smykker til en værdi af omkring 75.000 kroner, kontanter, to par kondibukser og et dankort samt pinkoden, som han kort efter brugte til at hæve 8.000 kroner. Han truede dem til at give ham deres navne, cpr-numre og efterlod dem bagbundet i kælderen med den besked, at de kun måtte sige til politiet, at der havde været indbrud, ellers ville han altid kunne finde dem, når han havde deres personlige oplysninger.

Tvillingeparret, der dengang var 14 år, har fået en erstatning hver på 30.000 kroner, den 15-årige pige har fået 45.000, da hun som den eneste, var udsat for fuldbyrdet voldtægt. Den 23-årige kvinde har fået erstatning på 35.000 kroner.

Vil forsøge at få mere i erstatning

I 2002 blev satserne for erstatning til voldtægtsofre hævet fra 35.000 kroner til 75.000 kroner. Og bistandsadvokat Helle Hald vil forsøge at få mere i erstatning til de kvinder, der har fået erstatning.

"For alle kvinderne gælder det, at det stadig er dybt påvirkede af det, de har været udsat for. Er han gerningsmanden, er det selvfølgelig en lettelse for dem, men traumerne er brudt op igen, nu hvor de bliver konfronteret med det, han har udsat dem for," fortæller Helle Hald, der sidder ved kvindernes side, når de skal afgive forklaring i retten

Den 46-årige mand er i alt tiltalt for voldtægt og seksuelle overgreb på otte kvinder samt to drab. Forbrydelser, der strækker sig over to årtier.