Krimi

Mystisk indbrud rammer Grønlands selvstyre

I weekenden var der indbrud i den grønlandske regeringsbygning i Nuuk, hvor dokumenter og arkiver blev gennemrodet.

Ifølge den øverste embedsmand i Grønland, departementschef i selvstyret Peter Schultz, var indbruddet omfattende. "De har nok været rundt i hele bygningen og flere steder i vores administrationskompleks. Der har været gennemrodet mange kontorer, og der flyder med papirer rundt omkring på gulvene," siger han til den grønlandske tv-station KNR.

Ikke løbet med oplagte ting

De indledende undersøgelser tyder ikke på, at indbrudstyvene er gået efter værdifulde genstande som kunst og it-udstyr.

"Ifølge mine oplysninger drejer det sig om mere end 10 kontorer, der er blevet gennemrodet, men indbrudstyvene er ikke løbet med de oplagte ting," siger politifuldmægtig i Nuuk Lars Bo Jensen til Ritzau.

Bedt om assistance

På grund af omfanget har politiet i Nuuk har udbedt sig assistance fra Rigspolitiets kriminaltekniske afdeling i Danmark.

"Der er tale om et indbrud i en statsbygning indeholdende en masse fortrolige papirer. Vi tager det meget alvorligt og vurderede, at vi skulle have teknisk assistance," siger Lars Bo Jensen.

Anmeldelsen tikkede ind søndag omkring middag, og siden har politiet i Nuuk spærret store dele af hjemmestyrets lokaler af, mens man afventer de danske specialisters undersøgelser.

Blandt andre regeringsleder Kuupik Kleists ministerium er blevet ramt af indbruddet, der har resulteret i, at mange medarbejdere er blevet sendt hjem, imens undersøgelsen pågår.

"Vi har fundet kontorer til de afdelinger, der har opgaver, som skal løses nu. Men vi regner med at være tilbage senest onsdag, når kriminalteknikerne har lavet deres undersøgelser," siger departementschef Peter Schultz til KNR.