Krimi

I dag får Brian Sandberg sin straf

Anklageren satte fuld fart på. Fire livstidsdomme og 185 års fængsel til de resterende. Sådan er anklager Laura Birchs krav.

Mandag falder dommene i Danmarkshistoriens største rockersag.

Pladsen foran retten i Glostrup vil genlyde af rockernes vellyd - masser af Harley-Davidson motorcykler. Vennerne fra rockermiljøet byder velkommen.

Det bliver en afgørelse, der sætter standarden for domme mod kriminelle rockere.

Bandeparagraf i brug

Anklagerne har benyttet den særlige bandeparagraf 81 i straffeloven, hvorefter det skal indgå som "en særdeles skærpende omstændighed, hvis lovovertrædelsen har baggrund i et gensidigt opgør".

Og det har retten allerede sagt ja til, da skyldspørgsmålet blev afgjort. Derfor ulmer en anke til Østre Landsret allerede inden dommene. Det er ikke bare domme, det er principielle domme.

Den store retssag har i glimt afsløret dele af livet blandt rockerne. Ikke mindst kronvidnet, den 26-årige auto-lakerer MFP med en fortid i AK81 har fortalt om brutalitet og kriminalitet. Han er selv idømt 12 års fængsel og skal have en ny identitet.

Rockere bliver tjekket

Der er nu 163 HA-rockere i landet. Det oplyser Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, der holder et vågent øje og øre med rockerne.

Politiet er også på mærkerne, når rockerne møder op på deres dyre motorcykler. Alle numre bliver tjekket.

Politiet anslår, at der med forskellige rockergrupperinger er 1170 rockere i landet.

Og skat har jo lige fastslået, at halvdelen af rockerne er på offentlig forsørgelse som førtidspensionister, på kontanthjælp eller sygedagpenge. Det er en regning på knap 30 mio. kr.

AK-81 gør det beskidte arbejde

I sensommeren 2007 oprettede HA-rockerne ifølge NEC så AK-81, som ifølge politiet skal bruges til det beskidte arbejde - vold, knivstikkeri og skyderi. Toprockerne i Hells Angels ville ikke selv risikerede lange fængselsstraffe.

MFP kom også ind på, hvorfor tæskeholdet kom til at hedde AK-81. I medier er det ofte udlagt som Altid-Klar og så 81 som bogstavsnumrene i alfabetet for HA.

Kronvidnet sagde imidlertid, at de i rockerborgen på Svanevej på ydre Nørrebro overvåget af rockerchefen Jørn "Jønke" Nielsen fik valget mellem navnene "Legions from Hell" eller AK-81. De var enige om, at det første lød for meget af computerspil, og det andet var rigtigt og skræmmende. AK står for samme bogstaver som i verdens mest udbredte angrebsvåben - den russiske Kalashnikov riffel AK 47.

Politiet mener, at der er ca. 130 medlemmer af AK-81. Det er forgården til rigtigt medlemskab, og kronvidnet MFP har i retten sagt, at han efter drabsforsøget i Skelbækgade blev "Hangaround" - prøvemedlemskab af Hells Angels.

En dyr sag

Flere gange under retssagen, som er flyttet fra Københavns Byrets lokaler til større forhold i Glostrup Ret, er rocker-venner mødt op - nogle på de nødvendige Harley-Davidson motorcykler i gården, andre som interesserede tilhørere i retslokalet.

Og politiet er talstærkt tilstede. Det er de fra de anklagede rockere hentes i forskellige arresthuse over hele landet til de sidder i retslokalet, hver med en politibetjent bag sig. Dertil 10-15 betjente strategisk placeret i retslokalet.

Retssagen er ikke bare Danmarkshistoriens største rockersag. Det er også landets hidtil dyreste.

100 politifolk er sat på sagen og deriblandt flere fra politiets specialstyrke, aktionsgruppen. Politiinspektør Svend Foldager siger, der bruges 30 årsværk - det er 15 mio. kr.

Foruden lønninger til den talstærke politistyrke, så står forsvarene for en betydelig regning.

Hver af de 16 forsvarere får ca. 14.000 kr. for en dag i retten. Der er ca. 60 retsdage. Det er i alt ca. 17 mio. kr. incl. moms.

Ifølge toprockeren Brian Sandbergs forsvarer Michael Juul Eriksen dækker det over seks timer i retten og fem timers forberedelse.

Michael Juul Eriksen er en af de ganske få forsvarere, der har brugt mange timer på forsvaret. De seks nævninge og de 4 reserver får 1100 kr. om dagen.

Hver af de tre dommere får ca. 650.000 kr. om året. Så retssagen mod rockerne udskriver en stor millionregning.

Alle parkerer lovligt

Til gengæld har parkeringsvagterne foran Glostrup Ret haft stille dage. Anslået tab, fordi ingen risikerer at parkere ulovligt foran retsbygningen, er over 500.000 kr. Det smiler mange af i Glostrup.

Og så vil det hele formentlig begynde forfra i Østre Landsret til foråret, fordi anklager og forsvarer vil afprøve Københavns Byrets afgørelse ved næste retsinstans.