Krimi

Vidne: ROJ TV er én terrororganisations tv

Efter fundet af et skydevåben hos en tyrkisk diplomat i retssalen for nogle dage siden tog politiet ingen chancer, da en kurdisk mand var kommet rejsende for at vidne i Københavns Byret i sagen mod den kurdiske tv-station ROJ TV.

Politiet var mødt talstærkt op, og alle fra anklagere til pressefolk blev kropsvisiteret og fik taskerne tjekket, inden de blev sluppet ind i retssalen.

ROJ TV står tiltalt for at yde støtte til en terrororganisation ved at være talerør for den kurdiske oprørsbevægelse PKK, der står på både EU's og USA-terrorlister.

Er imod bevægelsen PKK

Vidnet, der er en midaldrende kurdisk mand, kommer fra en landsby i nærheden af Sirnak i det østlige Tyrkiet ganske nær grænsen til Irak. Det er et område, hvor PKK står stærkt og jagtes af tyrkiske sikkerhedsstyrker.

Han lagde i sin forklaring ikke skjul på, at han ikke støtter PKK. Tværtimod hjælper han som særlig myndighedsudpeget landsbyvogter sikkerhedsstyrkerne i konflikten.

Ifølge vidnet dræbte PKK hans far og brødre og var skyld i, at den kurdiske familie i 1987 måtte forlade deres landsby.

"Jeg kommer her som forurettet," sagde han.

Manden er ikke i tvivl om sin holdning til ROJ TV, som han beskrev som "en terrororganisations tv-station".

Har meldt stationen til myndighederne

Han har selv meldt tv-stationen til de tyrkiske myndigheder, fordi hans navn som befalingsmand for landsbyvogterne blev nævnt i et tv-indslag, hvor en PKK-leder advarede ham om at samarbejde med sikkerhedsstyrkerne.

Den midaldrende mand er det eneste af anklagemyndighedens 17 tyrkiske vidner, der kan komme til Danmark for at afgive forklaring.

Resten af vidnerne, hvoraf 11 sidder i fængsel, er afhørt i Tyrkiet, og anklager Jakob Buch-Jepsen ønsker i stedet at læse højt af disse forklaringer i retten.

Det protesterer Bjørn Elmquist imidlertid imod. Han betragter ikke den tyrkiske forundersøgelsesdommer, der har stillet spørgsmål til vidnerne, for en uvildig dommer i dansk forstand.

Dommer Grethe Jørgensen skal nu afgøre, om oplæste vidneforklaringer kan komme til at indgå i retssagen.