Krimi

Rockere står til lange straffe

De fire HA-rockere og 12 AK-81 rockere, som i disse dage står tiltalt i retten i Glostrup, står til lange fængselsstraffe. Det fastslog anklager Charlotte Alsing Juul i dag i Danmarkshistoriens største rockersag.

"Anklagemyndigheden er ikke i tvivl om deres skyld. Der er tale om seks drabsforsøg," sagde anklageren.

De fleste af rockerne er tiltalt for et eller flere drabsforsøg og straframmen går fra fem år og op til livstid.

Forsvarerne for de 16 rockere procederer i næste uge.

Stilhed fra anklagede rockere

Kun top-rockeren Brian Sandberg har forklaret sig i retten, og kun svaret på spørgsmål fra sin forsvarer Michael Juul Eriksen.

Tavsheden skyldes alene mottoet i rockerkredse, at "man udtaler sig ikke om klubben, og det der sker i klubben forbliver i klubben," sagde anklageren i proceduren.

"De afskærer sig selv for en forklaring, og deres tavshed kan komme dem til skade," sagde anklageren og pegede på, at retten har accepteret, at de indtil nu har siddet varetægtsfængslet i mere end et år.

"Når de nægter sig skyldige og ikke vil forklare sig, er det fordi de, ikke har en forklaring," sagde Charlotte Alsing Juul og gennemgik en række af beviserne.

Det er blandt andet DNA, videooptagelser, vidner og teleoplysninger.

Benyttede sig flittigt af mobiltelefoner

Og netop teleoplysninger spiller en stor rolle i tiltalen.

Anklageren Charlotte Alsing Juul pegede på, at alle rockerne flittigt benyttede deres mobiltelefon, og da også ofte havde flere end en mobiltelefon.

Teleoplysninger viste imidlertid, at mobiltelefonerne på tidspunkter for forbrydelser helt gik i sort. De var slukkede i timevis.

Anklageren pegede blandt andet på en telefonaflytning, hvor kæresten til en af de tiltalte rockere i harmdirrende vendinger bebrejde rocker-kæresten, at telefonen havde været slukket i syv timer. Hendes frygt var, at han havde været med i et skyderi. Han sagde i en aflyttede telefonsamtale, at han bare havde lavet havearbejde.

Bygger på vidneudsagn fra afhoppet rocker

Tiltalen mod de 16 rockere bygger i vid udstrækning på vidneudsagn fra en afhoppet rocker MFP. Han er selv idømt 12 års fængsel blandt andet for et drabsforsøg i Stationskiosken i Skelbækgade nær hovedbanegården i København. Et drabsforsøg han siger, han blev beordret til af blandt andet toprockeren Brian Sandberg.

Et yderst troværdigt vidne

Charlotte Alsing Juul sagde, at kronvidnet MFP er en væsentlig del af bevisbyrden, men hans udtalelser står ikke alene.

"Væsentlige punkter understøttes af andre beviser," sagde anklageren og pegede på, at forsvarets forsøg på at standse hans vidneforklaring er afvist af både byretten og Østre Landsret.

"Han har været udsat for et stort pres fra rocker-kredse. Han stod distancen hele vejen. Han er et yderst troværdigt vidne," sagde anklager Charlotte Alsing Juul.

Kronvidnet er en 25-årig tidligere autolakerer, som med indædt vrede mod indvandrere kom ind i rockerkredse syd for København. Han rykkede senere ind i rockerborgen på Svanevej på Ydre Nørrebro i København og stod til at rykke op i hierarkiet fra AK-81 til fuldgyldigt HA-medlem efter drabsforsøget i Skelbækgade.

Imidlertid valgte han at lægge alle kort på politiet og anklagemyndighedens bord.

Afhøringen af ham er foregået under stor politibeskyttelse og bag lukkede døre, så hverken de tiltalte rockere eller medierne har kunnet følge hans forklaring direkte i retssalen, men alene over en højtaler.

Han skal senere have en helt ny identitet.