Krimi

Øksemanden fik skærpet sin straf

Vestre Landsrets endelige dom i sagen mod den 29-årige somalier Muhudiin Mohamed Geele er netop faldet.

Geele, der også er blevet kendt som 'øksemanden', fordi han med en økse forsøgte at komme tegneren Kurt Westergaard til livs den 1. januar 2010, fik skærpet sin byretsstraf på ni års fængsel til ti års fængsel.

Geele er somalisk statsborger, og derfor bliver han smidt ud af Danmark når hans fængselsstraf er afsonet. Geele havde anket til frifindelse.

Han er kendt skyldig efter terrorparagraffen 114. stk 1.

Anklageren, Kirsten Dyrman, statsadvokat for Nord- og Østjylland ankede også straffen til skærpelse. Hun gik efter 12 års fængsel.

"Jeg er selvfølgelig rigtig godt tilfreds. Landsretten har ligesom byretten lagt vægt på, at der er tale om et drabsforsøg mod Kurt Westergaard, der er tale om et terrorrelateret drab og der er tale om et overfald på en polititjenestemand. Samlet set er ti års fængsel næsten lige efter bogen," siger Kirsten Dyrman til TV 2.

Kurt Westergaard var sammen med sit barnebarn, da øksemanden trængte ind i hans hus i Aarhus den 1. januar.

Tegneren forskansede sig på sit sikrede toilet, og politiet ankom til stedet ti minutter efter, at han havde trykket på sin overfaldsalarm. Geele blev efterfølgende skudt i låret og hånden, da han kastede en økse efter en politibetjent på fortovet ved Kurt Westergaards rækkehus.

Geele er somalisk statsborger

Øksemanden har både i by- og landsret nægtet skyld i terror. Han forklarede, at han blot ville skræmme tegneren.

Geele er overbevist om, at han bliver slået ihjel, når han ankommer til Somalia som en dømt terrorist.

Hans forsvarer er skuffet over dommen.

"Jeg og min klient er overrasket over, at dommen blev skærpet. Det havde vi ikke forventet. Men det må vi tage til efterretning. Min klient har bedt mig om at søge tilladelse til at få indbragt sagen for højesteret," siger Niels Christian Strauss.