Krimi

Anklager kræver 12 år til Doukaev

Anklageren i sagen mod den tjetjenske bombemand Lors Doukaev opfordrer retten til en hård straf mod den 25-årige tjetjener.

Den tiltalte blev i går kendt skyldig i forsøg på terror.

Retten fandt det bevist, at han var meget tæt på at sende en brevbombe til Jyllands-Postens hovedkontor i Viby.

En brevbombe Jyllands-Posten skulle modtage den 11. september 2010 - altså ni år efter angrebet på World Trade Center.

Ikke under 12 års fængsel

"Lors Doukaev skal straffes med ikke under 12 års fængsel og udvises for bestandigt," sagde anklager fra Statsadvokaten for København, Rikke Lundby Jensen.

Hun henviste til tidligere sager ført ved de danske retssale - Højesteretssagen fra Vollsmose, Glostrupsagen og Østre Landsrets afgørelse i Glasvej sagen.

I Vollsmosesagen blev fire mænd dømt for forsøg på terror og fik mellem 5 og 12 års fængsel.

I Glostrup var der fire tiltalte. Kun en blev dømt, han var på gerningstidspunktet 16 år og fik syv års fængsel.

I Glasvej sagen her blev to mænd dømt - hovedmanden fik 12 års fængsel, den anden tiltalte fik 9 år.

"Når vi taler om terrorisme er strenge straffe nødvendigt for at signalere, at det er uacceptabelt i et demokratisk samfund," fastslog anklager Rikke Lundby Jensen.

"Denne sag adskiller sig, da de andre er blevet anholdt, da de var et stykke tid fra at udføre deres gerning. Det var Lors Doukaev ikke, han var i gang med at udføre en terrorhandling. Det taler ikke til hans fordel."

Forsvarer: Højest ni år

Lors Doukaevs forsvarsadvokat Niels Anker Rasmussen mente derimod ikke straffen bør overstige ni års fængsel.

Han henviste til tidligere bombesager, hvor gerningsmændene har fået omkring syv års fængsel.

Han mente heller ikke, at man kan sammenligne Lors Doukaevs sag med de andre terrorsager, da man her fandt væsentligt mere sprængstof.

Og han henviste til sagen mod Mohammad Geele, der i januar fik ni års fængsel for angrebet på Kurt Westergaard den 1. januar 2010.

"Den dømte somalier fik ni års fængsel, og han havde en økse, han angreb en politimand med, han var tæt på Kurt Westergaard og blev dømt for at have ville angribe Kurt Westergaard. Hvis man tager udgangspunkt i den sag, kan man ikke dømme min klient mere end ni års fængsel," sluttede Niels Anker Rasmussen.

Svært ved at sige noget

Lors Doukaev fik selv det sidste ord i retten.

"Lige nu sidder jeg og er ved at blive dømt for noget, jeg aldrig har gjort, så derfor har jeg svært ved at sige noget," sagde han inden dommere og nævninge trak sig tilbage.

Dommen ventes at falde cirka klokken 11.30.