Krimi

Mobiler i fængsler letter trykket

I Statsfængsel Møgelkær kan man mærke, at stemningen er blevet bedre. Mobiltelefoner har løst mange af de indsattes problemer og løsnet for frustrationerne.

De indsatte har frit kunne ringe og sende sms'er til deres familie og venner i to år, mens pilotprojekt i det åbne fængsel har stået på.

"Vi er helt klart glade for ordningen," siger Harry Bengtsen, personale- og sikkerhedsansvarlig i Statsfængsel Møgelkær.

Kan ordne private problemer

"Når de bliver låst inde på hver deres stue om aftenen, så kan de i fred og ro tale med deres familier. Det har løst mange situationer, vi ellers ikke ville få løst," siger Harry Bengtsen.

Det kan både være økonomiske problemer eller problemer med børnene, fortæller Harry Bengtsen

"Det har taget trykket af i fængslet. Hvor en indsat før har følt sig vældig frustreret over ikke at kunne løse sit problem," siger han.

Ingen smartphones

Erfaringerne fra Møgelkær og Søbysøgård er så gode, at det har ført til en ny telefonbekendtgørelse. Fra 1. april blev det tilladt for indsatte på alle landets åbne fængsler at have mobiltelefon.

De indsatte skal dog ikke forvente at få moderne smartphones, der kan tage billeder eller gå på internettet. Ordningen tillader kun specielle mobiltelefoner som kan to ting: ringe og sende sms.

Desuden er telefonerne fastgjort til væggen, så man kan ikke tage dem ud af cellen. De indsatte betaler fem kroner om ugen for at leje telefonerne, og så skal de selv stå for abonnement eller taletidskort.

Ifølge Harry Bengtsen har mobiltelefonerne ikke medført til mere hash og stoffer inden for murene. Desuden er de ulovlige mobiltelefoner stort set forsvundet.