Krimi

Autistisk dreng bag Jellingsten-graffiti

Der har været mange sure miner i Jelling og resten af kongeriget, efter en 15-årig dreng i lørdags malede ordene "gelwane" på Jellingstenen, som er på UNESCOs liste over fredede klenodier i Danmark.

TV 2 Nyhederne har været i kontakt med drengens forældre, og det viser sig nu, at der er tale om en autistisk dreng, der lider af Aspergerssyndrom.

"Han ved ikke, hvad der er rigtigt og forkert," fortæller hans forældre til TV 2 Nyhederne.

Syntes det så pænt ud

De fortæller, at de selv har været vrede over graffitien, før de vidste, at deres egen søn var gerningsmanden. Familien bor nemlig i Jelling, hvor stenen på det nærmeste er hellig.

"Vores søn kan ikke forklare hvad 'gelwane' betyder, og han har fortalt, at han malede det, fordi han syntes det så pænt ud," forklarer forældreparret.

De føler nu, at deres liv er blevet vendt på hovedet. De understreger dog, at drengen er ked af det og at han skammer sig.

"Vi havde lagt mærke til at han havde ændret adfærd over de senere dage, men vi fandt først ud af, at det var ham, da politiet bankede på vores dør i går."

Tror han blev lokket til det

Drengen fandt spraydåserne i et redskabsskur og begyndte at male 'gelwane' rundt omkring i byen.

TV 2 Nyhederne har kendskab til forældrenes identitet, men de ønsker ikke deres navne frem i offentligheden af hensyn til drengen.

Forældrene mener, at en anden dreng muligvis har ansporet deres dreng til at male på stenen, men Sydøstjyllands Politi har ikke kendskab til, at der skulle være andre mulige gerningsmænd i sagen. Det oplyser Politiinspektør Steen Edeling til tv2.dk.