Krimi

Ville halshugge JP-journalister

De tre mænd, der sidst i december blev anholdt mistænkt for at ville udføre et terrorangreb mod Jyllands-Posten i København, var nået langt med deres blodige planer. Det skriver Ekstra Bladet, der er kommet i besiddelse af flere detaljer i sagen.

MD, 44 år:

Tunesisk statsborger bosat i Sverige. Er tidligere stofmisbruger og er dømt for vold og narko. Allah fik ham ud af misbruget og han begyndte at studere Koranen. Han lod skægget gro og iførte sig muslimsk kjortel. I 2009 forsvandt han fra sit kvarter i Stockholm

Terroristerne ville slå til mod Jyl-lands-Posten, der bor i JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen 37 i det centrale København. På 20 minutter skulle de tre mænd slå så mange ihjel som muligt. Nogle skulle bindes i strips og halshugges, mens andre blot skulle skydes ned med de automatvåben, som mændene allerede havde i deres besiddelse.

Blev mandsopdækket af Säpo

Oplysningerne kommer fra Politiets Efterretningstjenestes aflytning af lejligheden Mørkhøjvej 82, 1. th. i Herlev. Her lød det under en fællesbøn: "Når de vantro mødes så bind dem og hug halsen over på dem".

OA, 30 år:

Svensk statsborger og gift i Marokko. Dømt i 90'erne for flere overgreb på mindreårige piger i Stockholm. Har fået psykiatrisk behandling. Ville helbrede sig selv ved at læse Koranen. Hans søster er nabo til en fjerde mistænkt i sagen. Det er formentlig den fjerde mand, der har rekrutteret OA.

Terroristerne, der kommer fra Sverige blev dog fulgt hele vejen fra vores naboland af det svenske sikkerhedspoliti Säpo. De vidste at mændene var i besiddelse af automatvåben. Den 29. december blev mændene anholdt i Herlev-lejligheden. PET turde ikke vente længere. De tre mænd planlagde nemlig en ekskursion til JP/Politikens Hus.

"Vi var nødt til at gribe ind for at afværge et umiddelbart forestående terrorangreb," sagde Jakob Scharf samme dag om anholdelserne, der blev udført af Politiets Aktionsstyrker.

MA, 29 år:

Svensk statsborger, født i Beirut, Libanon. Har søn med sin kæreste. Har flere bekendte, der er dømt for terrorisme. Säpo har dog aldrig selv kunnet bevise noget for hans vedkommende. Har siddet fængslet i Etiopien mistænkt for at være medlem af den somaliske terrororganisation al-Shabaab. I Pakistan var han mistænkt for at være en del af al-Qaeda.

Havde strips og våben i bilen

Den efterfølgende ransagning af mændenes lejede Toyota Avensis afslørede, at terroristerne havde indkøbt 200 plasticstrips - angiveligt til at binde de vantro. I bilen lå ligeledes en maskinpistol, en lyddæmper, et magasin og 36 ekstra patroner. Mændene havde efterladt en ni mm pistol i lejligheden. At de lod pistolen blive hjemme tyder på, at de kun var ude for at se nærmere på stedet.

En fjerde mand er fængslet i Stockholm i forbindelse med sagen. Han mistænkes for at være bagmanden, og derfor har dansk politi anmodet om at få ham udleveret til Danmark med henblik på retsforfølgelse.

SZ, 37 år:

Født i Tunesien bosat i Sverige siden 1998. Blev svensk statsborger i 2001. Han er kendt som en rabiat muslim. Han sad fængslet i Pakistan for at rejse illegalt ind i landet. Her mødte han ifølge svenske medier to af de andre sigtede i sagen. Har været gift og skilt to gange. Har et barn. Sidder fængslet i Sverige.

Ifølge PET har de fire mænd forbindelse til internationale terrornetværk.

Kilde: Ekstra Bladet