Krimi

Lænker skal skaffe ledige celler

Et særligt rejsehold skal nu ekstraordinært hjælpe Kriminalforsorgen med at få smækket fodlænker om flere dømte.

Der skal nemlig skaffes mere plads i fængslerne til bandemedlemmer og rockere, men det kræver, at der samtidig tyndes ud antallet af mere "almindelige" fanger, der har fået en straf på mindre end fem måneders fængsel.

I øjeblikket sidder omkring hver sjette af landets 1650 registrerede bandemedlemmer bag tremmer. Medlemmerne kommer fra 144 forskellige grupperinger, som skiftevis bekriger og allierer sig med hinanden.

Kludetæppet af alliancer og konflikter har skabt et gevaldigt pres på fængslerne, der konstant skal sørge for, at fanger fra rivaliserende bander ikke placeres under samme tag.

Det kræver plads. Plads, der længe har været en akut mangelvare i fængslerne og arresthusene, og som ifølge Kriminalforsorgen ikke alene er en trussel mod fængselspersonalet, men også mod fangerne selv.

Rejseholdet finansieres via en særpulje på 20 millioner kroner, som regeringen og Dansk Folkeparti i år har afsat til at afhjælpe fængslernes problemer med at håndtere banderne.

Fodlænkeordningen er i de senere år gradvist blevet udvidet fra kun at være tiltænkt spritbilister til nu at omfatte alle med domme på mindre end fem måneders fængsel.

Dog kan lige netop rockere og bandemedlemmer samt folk med misbrugsproblemer ikke komme i betragtning til en elektronisk fodlænke.

/ritzau/