Krimi

Politiet dømt i demonstrant-sag

Det var ulovligt, da politiet satte demonstranter i futtog og frihedsberøvede dem under klimademonstrationerne under COP15. Det afgjorde Københavns Byret i dag.

Cirka 250 personer, som deltog i demonstrationerne ved det store klimatopmøde sidste år, havde trukket politiet i retten.

Ifølge dem havde betjentene ikke ret til at frihedsberøve dem ved demonstrationerne, og de mener, at deres personlige frihed blev krænket. Og det var retten enig i.

Næsten 2.000 demonstranter blev "administrativt frihedsberøvet" under COP15-mødet i København.

Mange af dem blev slået med knipler, fik strips om håndleddene og tvunget til at sidde i flere timer på den kolde asfalt.

Dybt taknemmelig

"Jeg er dybt, dybt tilfreds og meget taknemmelig over en meget klar dom. det er vigtigt at notere sig, at erstatningen er meget høj. Det er signal om, at det er uværdigt og krænkende," siger demonstranternes advokat, Knud Foldschack, til TV 2 Nyhederne.

Han havde krævet 15.000 kroner i erstatning til hver af demonstranterne, men de blev kun tildelt mellem 5.000 kroner og 9.000 kroner.

"Man kan trygt gå i demonstration og ytre sig. Det er vigtigt," siger Knud Foldschak.

Politiet anker

Politiet anker nu dommen til landsretten.

"Vi mener, at de frihedsberøvelser var med til, at de store demonstrationer var med til at foregå fredeligt," siger politiadvokat Anders Dorph.

"Nu anker vi den til landsretten. Det er en meget principiel sag, så vi vil gå hele vejen"