Krimi

SF og R kræver svar fra Barfoed om lydoptagelse

Justitsminister Lars Barfoed (K) bliver nu blandet ind i sagen om en lydoptagelse, hvor en indsatsleder fra politiet angiveligt udsteder ordre til at slå løs på pressefolk.

Det er retsordfører Karina Lorentzen (SF), der vil have en forklaring fra ministeren i sagen. Det drejer sig om en lydoptagelse fra en demonstration ved Bella Center under klimatopmødet den 16. december sidste år.

På optagelsen hører man angiveligt politiets indsatsleder give sine fodfolk ordre til at svinge kniplerne over folkemængden. Også over de mange pressefolk, og det er det sidstnævnte, Karina Lorentzen reagerer på.

"Vi skal naturligvis have den fuldstændige sammenhæng klarlagt. Men hvis det forholder sig sådan, at der er givet ordre til at slå på pressen, uden at journalisterne først er blevet bedt om at gå, så er det problematisk," siger hun.

Optagelsen er kommet frem i forbindelse med en dokumentarfilm om klimatopmødet, der får premiere torsdag. Politiet er i færd med at undersøge, om optagelsen er ægte, og vil ikke udtale sig, før det er fastslået.

"Det her stemmer meget godt overens med, at vi har hørt fra pressen, at man følte sig generet af politiet under topmødet. Det er det tydelige bevis på, at man ikke har skelnet mellem ballademagere og pressefolk," siger Karina Lorentzen.

Hun vil nu have justitsministeren til at gøre rede for, om der er særlige retningslinjer i forhold til politiets behandling af pressen i forbindelse med demonstrationer.

"Jeg savner i det hele taget en redegørelse fra regeringen om klimatopmødet. Den har vi ventet længe på, men det ser ikke ud til, vi får den," siger Karina Lorentzen.

De Radikales retsordfører Lone Dybkjær siger, at sagen tyder på, at der er et problem med kulturen i politiet.

"Det er uacceptabelt, og det viser, at politiet ikke løste sin opgave i forbindelse med topmødet professionelt. Jeg synes, at politidirektør Jørgen Reimann burde erkende, at der er plads til forbedringer i stedet for at forsvare sprogbrugen," siger Lone Dybkjær.

Hun opfordrer desuden justitsminister Lars Barfoed til at komme med en forklaring om den konkrete sag og hele politiindsatsen i forbindelse med klimatopmødet.