Krimi

Fire gamle mordsager åbnes på ny

Nu skal de udtværede fingeraftryk og urene dna-rester fra en række gamle kriminalgåder granskes.

I dag satte drabsafdelingen fra Københavns Politi sig sammen med politiets kriminaltekniske afdelinger for at aftale den videre efterforskning mod den mand, der er sigtet for et drab og to voldtægter på Amager.

"Vi arbejder stille og roligt med tingene, og det kommer vi til at gøre rigtigt længe," siger drabschef Ove Dahl.

En række uopklarede kvindedrab åbnes

Det er cirka en håndfuld gamle uopklarede sager, som politiet nu igen trækker frem i lyset.

"Det handler om, at man ikke bagefter skal kunne komme og sige, at vi ikke har forsøgt det," siger Ove Dahl.

For politiet i hovedstaden har stadig uopklarede kvindedrab liggende fra rædselsåret 1990. Det var netop i 1990, at Lene Buchardt Rasmussen blev kvalt på Amager Fælled - det drab, som den 45-årige mand nu er sigtet for.

De fire uopklarede drab og den grove voldtægtssag, som politiet nu genåbner, er:

-I 1990 fik den 23-årige prostituerede Hanne With skåret halsen over i en lejlighed i Fensmarksgade på Nørrebro.

- I sommeren 1990 dør den 18-årige Stine Geisler, da hun bliver kvalt i en kælder i Teglgårdsstræde. Morderen har han mishandlet hende med en skarp genstand. Hun er bagbundet med en sort ledning, som også er snøret om hendes hals. Obduktionen af liget viste, at hun var død ved kvælning. Gerningsmanden har desuden ridset et tegn i Stines arm. Til sidst har han overhældt liget med bonevoks.

- To måneder senere er det den 28-årige Anette Just Olesen, der stikkes ned i sin opgang på Højdevej på Amager. Hun blev angrebet bagfra af en mand, der pressede en kniv mod hendes hals. Hun råbte op og kæmpede imod sin overfaldsmand. I kampen tumlede de ned af trappen. Men det lykkedes gerningsmanden at stikke Anette flere gange i brystet, inden han flygtede fra stedet.

- Samme år forsvandt også den 22-årige prostituerede Betina Christensen. Hun blev først fundet i 1997, hvor hendes lig dukker op i en kloak på Vesterbro.

- Endeligt er der også en brutal voldtægtssag fra 1995, der venter på at blive opklaret. Gennem flere timer blev tre piger og en ung kvinde udsat for grove seksuelle overgreb i en villa på Ingolfs Allé på Amager.

For politiet består øvelsen nu i at se, om der er nogle beviser i de gamle sager, som ikke kan køres automatisk gennem registrene. Det kan være brudstykker af aftryk fra gerningsmændenes hænder eller fingre, eller det kan være såkaldte blandingsprofiler, altså dna-rester, der ikke står helt rent.

Desuden skal de signalementer, som ofre og vidner har givet i de gamle sager, holdes op mod den 45-åriges udseende.

Ove Dahl forventer, at politiet vil bruge flere måneder på at komme til bunds i de løse ender, der måtte være i de gamle sager.