Ny nazileder har kriminel fortid

Det er ikke nogen Hr. Hvem-som-helst, der skal afløse Jonni Hansen som fører af de danske nynazister i DNSB. Navnet er Esben Rohde Kristensen, han er 41 år, og han har været med i næsten lige så mange år, som den nu afgående leder. Han har ligesom Jonni Hansen været en central spiller i nazisternes inderkreds.

Den nye leder har ligesom Jonni Hansen et pænt synderegister at vise frem. I 1999 blev han idømt 40 dages fængsel for at true folk, der passerede den daværende naziborg i Nørre Sundby med en økse. Året efter blev han anholdt, da han kom med verbale udfald mod den sydafrikanske præsident Thabo Mbeki under et besøg i Skagen. Han råbte 'nigger' efter præsidenten, men blev stoppet før han kunne komme for tæt på. Han blev dømt for racisme.

Jonni Hansen er dømt for at køre demonstranter ned og for vold mod tjenestemand.

Det venstreorienterede researchkollektiv Redox spekulerer i, at Esben Rohde Kristensen blot er en overgangsfigur. Kronprinsen er den unge århusianer Daniel Carlsen, der adskillige gange har været nævnt i medierne.

"Esben Rohde Kristensen mangler fuldstændig Jonni Hansens karisma og jeg tror umiddelbart ikke, at han holder særlig lang tid på posten," siger Jonas Jensen til modkraft.dk.

"Det er ikke urealistisk at den nye formand blot bliver en overgangsfigur, inden Daniel Carlsen tager over, når han er gammel nok," mener Jonas Jensen.