Drenge frikendt for gruppevoldtægt

Hør forsvarer Mette Grith Stages kommentar til frifindelsen

Tre drenge på henholdsvis 18, 18 og 16 er i dag blevet frikendt for voldtægt mod en dengang 15-årig pige på Frederi-cia Banegård. Drengene er tidligere dømt i både by- og landsretten, og de har alle afsonet over et års fængsel. Men siden dukkede der nye beviser op, og det fik Den Særlige Klageret til at sende den tilbage til Vestre Landsret.

Og i dag vurderede Vestre Landsret så, at pigens forklaring ikke længere holder vand, og de tre drenge er nu renset for mistanke. Det ventes nu, at der nu rejser tiltale mod pige for at give falsk vidneforklaring.

Pige har indrømmet løgn

Pigen, der ifølge den oprindelige landsretsdom blev voldtaget på et toilet på Fredericia Banegård, havde ændret forklaring på et væsentligt punkt. Ifølge hendes første forklaring, blev hun holdt fast af to af drengene, mens den tredje voldtog hende.

Men hun har siden indrømmet i landsretten, at hun har løjet. I stedet lyder hendes forklaring nu, at de to andre holdt vagt uden for døren, og pigen - som ikke var tilstede i retten i dag - fastholdt stadig, at der var tale om en voldtægt.

Anklageren fastholdt ligeledes, at de alle tre skulle dømmes, som det er sket tidligere.

Forsvar: Hun er en beregnede pige

Når sagen er kommet op, skyldes det, at broren til en af de tre drenge havde lavet skjulte videooptagelser med pigen, hvor hun indrømmede, at hun havde løjet, og at der ikke var tale om voldtægt.

"Trods den ændrede forklaring har hun fortsat følt sig tvunget ved, at de to stod vagt uden for døren. Videoen er lavet af en bror, der udelukkende forsøger at få sin bror løsladt og stiller ledende spørgsmål. Han er derfor ikke troværdig," sagde anklager Christian Schou før dommen.

Ifølge forsvarer Mette Grith Stage var det videoen, der fuldstændig rev tæppet væk under de løgnehistorier, som hun mener det er bevist, at pigen har opdigtet for at at undgå ballade med sin familie.

Forsvarerne tegnede derfor i retten et billede af en beregnende pige, som - efter at have haft frivillig sex med en fyr på toilet - fik kolde fødder. Derfor opfandt hun af hensyn til forældrene en løgnehistorie, der nu er rullet videre som en snebold gennem tre retssale. I retten sagde en af de tiltalte, Sharif Saloni:

"De 14 måneder, vi har siddet fængslet, har været et mareridt for vores familier. Jeg håber, at I nu efter de her retsmøder kan se, at vi har talt sandt og ikke pigen."