Krimi

Skal redegøre for klimabure

Folketingets ombudsmand Hans Gammel-toft-Hansen vil have flere oplysning-er om politiets massedetention under klimatopmødet, skriver politiken.dk.

Det sker, efter at politiet har fremvist de 37 bure, der skal huse op til 346 demonstranter i en tidligere fabrikshal. Ombudsmanden har tilsynet med detentioner.

"Jeg har bedt om at få at vide, hvilke retningslinier der er udstedt i forbindelse med dem, som skal tilbageholdes der"," siger Hans Gammeltoft-Hansen til politiken.dk.

Skal redegøre for mad og toiletbesøg

Politiet skal redegøre for indsattes rettigheder Ombudsmanden vil vide, hvordan politiet sikrer, at de tilbageholdte kan få noget at spise og drikke, komme på toilettet og lignende.

"Det her er jo anderledes og forventes størrelsesmæssigt at adskille sig fra dagligdagen. Derfor har jeg bedt om retningslinierne"," siger ombudsmanden.

Han forventer at få redegørelsen fra politiet senere i dag. Det handler om menneskerettigheder Menneskerettighedsorganisationen Amnesty kritiserer detentionen for at være imod menneskerettighederne, som Danmark har forpligtet sig til at overholde.

Skal have mulighed for at sove

Det gælder rent praktisk, at anholdte skal have mulighed for at sidde, sove og have privatliv. De må ikke udsættes for nedværdigende eller ydmygende behandling, og det finder Amnesty uundgåeligt under forholdene. Detentionens overholdelse af FN's konventioner vil være et af ombudsmandens fokusområder, bekræfter Hans Gammeltoft-Hansen.

"Det er klart, at menneskerettighederne ligger underneden alt. hvad vi interesserer os for, når det gælder frihedsberøvelse"," siger ombudsmanden til politiken.dk.