Krimi

Fra danmarksmester til rockerlærling

Da et 19-årigt medlem af Hells Angels ungdomsafdeling AK81 en aften i november affyrede en skarpladt pistol ind gennem vinduet mod en mand på en velbesøgt McDonalds-restaurant i Århus, fik braget og børnenes skrig i restauranten med ét slag alvoren til at gå op for ham.

Ordren fra to jævnaldrende AK81'ere og en ældre Hells Angels-leder var ellers, at han skulle dræbe tre mænd fra en rivaliserende bande, som de forinden havde opdaget inde på McDonalds. "Tøm den". Lød det fra de andre om pistolen, han fik stukket i hånden - uden tidligere at have rørt et våben.

"Men da skuddet lød, tænkte jeg: Det her skal bare stoppe. Det var forfærdeligt. I stedet for at skyde igen smed jeg pistolen ned på gulvet af bilen, vi sad i, og råbte til de andre: Kør," forklarede han i retten.

Flygtede tilbage til rockerborg

Sammen med to jævnaldrende kammerater og et 46-årigt fuldgyldigt centralt bandemedlem fra Hells Angels i Århus står han tiltalt for 29. november sidste år at have forsøgt at dræbe tre mænd fra HA's rivaler i den århusianske Trillegårdsbande. Kun en blev dog såret i skulderen.

Efter skuddet flygtede de tre AK81'ere tilbage til Hells Angels rockerborg kort derfra og skaffede sig også af med pistolen. Siden gemte han sig rædselsslagen de kommende uger hos sin mor, indtil han blev anholdt i december. Nu er han endt som anklagerens kronvidne. Hans udpegning af de tre tidligere bandekammerater er afgørende i sagen, som derfor afvikles i retten i Århus i denne uge under stor politiopdækning. Cirka 15 supportere og HA'ere fik slet ikke lov at komme ind i retsbygningen.

Var Team Danmark-talent

Den spinkle 20-årige sad i nystrøget stribet skjorte bag en stor grå plade skærmet fra sine tidligere rockervenner. I modsætning til den 20-årige, der erkender drabsforsøg men dog kun på én og ikke tre mænd, så nægter de andre noget mere muskuløse herre sig skyldige i at have fået den 20-årige til at udføre drabsforsøget. De nægter samtidig også at udtale sig i retten.

Men da skuddet lød, tænkte jeg: Det her skal bare stoppe. Det var forfærdeligt

Kronvidne

Til gengæld får nævningetinget gennem den 20-åriges beredvillige forklaring et rystende indblik i både rockermiljøet. Herunder også en ung mands hurtige nedtur fra lovende Team Danmark-støttet motocrosstalent med flere danmarksmesterskaber til ved tilfældighedernes spil arbejdsløs rockersupporter, som pludselig til sin egen rædsel en dag får stukket en skarpladt pistol i hånden med en klar ordre om at dræbe.

Skulle hente junk til drengene

Det skete efter, at han sammen med en kammerat fra AK81 var på McDonalds på Randersvej efter mad til rockerklubben. Her genkendte kammeraten et medlem fra rivalerne i Trillegårdsbanden. Det startede ifølge kronvidnet livlig telefonaktivitet hjem til rockerborgen. Uden at han selv forstod, hvad der var gang i.

HA ved, at de bliver aflyttet, så de sagde ikke noget

Kronvidne

Vel hjemme i HA-domicilet med burgerne fik han pludselig stukket en pistol i hånden plus hue og handsker. Samtidig blev han med fagter gjort klart, at han skulle skyde nogen. Stemningen i rockerborgen var ophidset, efter at andre rockere oppe ved McDonalds nu havde set flere arvefjender fra Trillegårdsbanden.

Fagter skyldes aflytning

"HA ved, at de bliver aflyttet, så de sagde ikke noget. Men de gav mig tegn som en pistol og tre fingre. I bilen tilbage til McDonalds var jeg i chok. Jeg er nervøst anlagt og tænkte både på at springe ud og skyde mig selv. Men de andre to, der var med, var ophidsede, som skulle de i krig. Her blev det klart for mig, da de pegede på et bord inde på McDonalds, at jeg skulle skyde tre mænd derinde. Men jeg var også bange for ikke at gøre det. Var det så mig, der skulle skydes eller have tærsk. De andre i bilen råbte "fyr den af". Jeg tog sigte, lukkede øjne og skød mod en af de tre mænd i en hvid dynejakke," forklarede den 20-årige nævningerne.

Jeg tog sigte, lukkede øjne og skød mod en af de tre mænd i en hvid dynejakke

Kronvidne

Gemte sig hos mor

Derefter smed han pistolen til de andres tydelige skuffelse. De vendte tilbage til rockerborgen, mens den 20-årige rystede af skræk og siden gemte sig hos mor. Den 17. december blev han anholdt. Politiet har siden fundet flugtbilen nær rockerborgen med to patroner af samme type som det affyrede patronhylster, de fandt uden for McDonalds.

Om hans bevæggrunde fra at være udsendt dræber til at blive hovedvidne sagde han i retten:

Jeg er en god dreng. Jeg hører ikke til i det miljø

Kronvidne

"Jeg er en god dreng. Jeg hører ikke til i det miljø. Det, jeg gjorde, var fuldstændigt sindssygt. Jeg ønsker ikke at udlevere nogen, men har bare sagt det hele, som det er.

Sagen ventes at fortsætte de kommende seks dage.