Krimi

KZ-vagt tiltalt for 27.900 drab

Anklagemyndigheden i München har nu lagt sidste hånd på anklageskriftet mod den mistænkte krigsforbryder John Demjanjuk, der bliver tiltalt for medvirken til drab i 27.900 tilfælde under Anden Verdenskrig.

Retssagen, som tidligst ventes at finde sted i efteråret, kan blive et af Tysklands sidste store retsopgør med nazitiden. Den 89-årige Demjanjuk, som i maj blev udleveret til Tyskland fra USA, skal som vagt i koncentra-tionslejren Sobibor i Polen have hjul-pet nazisterne med at tvinge tusinder af jøder ind i gaskamrene og døden.

Max tre timers retssag om dagen

Som bevis anfører statsadvokaten blandt andet et SS-tjenestebevis med nummeret 1393 og en liste, som viser, at den ukrainskfødte Demjanjuk i 1943 blev overflyttet til Sobibor - året efter at han var havnet i tysk krigsfangenskab.

John Demjanjuk selv nægter sig skyldig, og hans familie siger, at han er for skrøbelig til at overleve en retssag. En tysk lægeattest mener dog det modsatte, men har begrænset retssagen til maksimalt tre timer om dagen.

Pensionisten har i årevis stået på Simon Wiesenthal Centrets liste over de 10 mest eftersøgte krigsforbrydere fra nazitiden, hvor den danskfødte Søren Kam med bopæl i Bayern også står opført.