Krimi

Greve: Blodskam skal være lovligt

Sex mellem bror og søster er ikke bare tabubelagt, men også strafbart. Men sådan burde det ikke være, mener juraprofessor Vagn Greve.

"Det bunder i nogle gamle, moralske forestillinger, hvor vi har kriminali-seret noget, vi tror, er vores frigjorte Norden, men som er straffrit i Holland, Frankrig, Spanien," siger Vagn Greve til nyhedsbureauet Newspaq.

I dag fik et søskendepar fra Nordsjæl-land en betinget dom for blodskam. De har et barn sammen på to år. De risike-rede at komme i fængsel i op til to år.

"Vi har nogle dybt ulykkelige menne-sker, der er meget forelskede i hinan-den, men som ikke kan få lov til at ha-ve et normalt liv," siger Vagn Greve, til Newspaq.

Greve: Indavl giver ikke vanskabninger

Ifølge Vagn Greve er det en gammel skrøne, at indavl skulle føre til vanskabte børn. Han oplyser, at ved en normal graviditet, hvor forældrene ikke er i familie med hinanden, er der tre procents risiko for misdannelser hos barnet.

Hvis forældrene derimod er søskende, stiger risikoen til fem procent, og det er en så lille stigning, at det slet ikke kan lægge til grund for et forbud, mener han.

Selvom risikoen for defekter skulle være større, kunne det ifølge Vagn Greve heller ikke retfærdiggøre, at sex mellem bror og søster skulle være forbudt.

"Dermed siger man jo, at børn, der fødes med fysisk eller psykisk effekt, ikke har samme menneskeværd som andre børn," siger Vagn Greve til Newspaq.

Politikere: Fortsat forbud

Der er dog ikke noget, der tyder på, at blodskam bliver lovliggjort inden for den nærmeste fremtid. Hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil kommentere den konkrete sag fra Hillerød, men de vil godt understrege, at loven ikke skal ændres.

"Det er selvfølgelig nemmere at skulle hjem og møde svigermor, hvis det bare er mor. Men sex mellem søskende og andre nært relaterede er forkert. Der er ikke noget, der kan være meget mere grundlæggende forkert både moralsk og juridisk. Og det skal være ulovligt," siger Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup til Newspaq.

Det bunder i nogle gamle, moralske forestillinger, hvor vi har kriminali-seret noget i det, vi tror, er vores frigjorte Norden, men som er straffrit i Holland, Frankrig, Spanien

Vagn Greve, juraprofessor

Heller ikke Venstre er klar til at gøre blodskam lovligt, oplyser retsordfører Kim Andersen.