Politiet klar til dansk skoleskyderi

Døde og sårede børn. Det er hvad politiet risikerer at møde, hvis et skoleskyderi i Danmark skulle blive til virkelighed.

Den normale procedure er, at politiet skal hjælpe ofrene frem for at jagte gerningsmanden. Men sådan skal der ikke handles ved et skoleskyderi, og det skal betjentene forberedes på.

"I det tilfælde skal man være klar til at gå forbi sårede og døde for at få fat på gerningsmanden, inden han skyder flere, og det skal man være mentalt forberedt på," siger politiinspektør Mogens Lauridsen, der er del af en arbejdsgruppe i politiet, som netop har afleveret sine anbefalinger til, hvordan både politiet og skolerne skal agere, hvis situationen skulle opstå.

Taktikken skal ændres

Skoleskyderierne kan være overstået i løbet af få minutter, og ofte ender de med, at gerningsmanden skyder sig selv.

Derfor skal der også taktisk handles hurtigere og mere målrettet, end man normalt gør i en situation med en bevæbnet gerningsmand, lyder en af konklusionerne fra arbejdsgruppen.

"Normalt omringer man et sted, evakuerer og skaber en dialog med gerningsmanden. Men her gælder det om at komme hurtigt ind og finde ham. Det gør man på en særlig måde, hvor man efter lyden løber mod gerningsmanden, mens man to og to sikre hinanden," forklarer Mogens Lauridsen.

Profil af potientielle gerningsmænd

Gruppen har også set på, hvad skolerne kan gør, hvis situationen skulle opstå, men først og fremmest også på hvordan man forhindrer, at den opstår.

"Vi har forsøgt at lave en gerningsmandsprofil ud fra tidligere sager, så man ved, hvad man skal være opmærksom på hos eleverne. På den måde kan man forhåbentligt tage fat i dem, inden det sker," siger politiinspektøren.

Nogle af de træk, som er fælles for mange af skoleskyderne, er, at de bliver indelukket, lytter til en særlig form for musik og begynder at interessere sig voldsomt for våben. Mange af dem har også inden skyderierne iscenesat sig selv på internettet.

Man skal være klar til at gå forbi sårede og døde for at få fat på gerningsmanden, inden han skyder flere

Politiinspektør Mogens Lauridsen

"Det er nogle af de elementer, vi vil prøve at forberede skolerne og klassekammeraterne på, i forhold til hvordan de kan hjælpe med det her. Det er typisk dem, der er tæt på, der vil kunne se en eller anden adfærdsændring, og gennem dem kan vi måske blive advaret, inden det udvikler sig til en tragedie," siger Mogens Lauridsen.

Skulle situationen alligevel opstå, anbefaler politiets arbejdsgruppe, at lærerne i stedet for at evakuere børnene låser dørene og barrikaderer sig i klasseværelserne og lægger sig ned på gulvet, mens de venter på, at politiet kommer til undsætning.

Svært at skaffe våben

Mogens Lauridsens vurdering er dog, at det ikke er særligt sandsynligt, at vi kommer til at se et skoleskyderi i Danmark inden for den nærmere fremtid, på trods af at der i øjeblikket er en del våben i omløb i det kriminelle miljø.

"Disse personer er typisk psykotiske og har ikke noget med det miljø at gøre, og et våben er ikke noget, man bare lige går ud og køber i Danmark. Derfor er risikoen mindre end mange andre steder. Men det er sket før, og det kan ske igen, og derfor skal vi forberede os," siger han.

Politiets anbefalinger er nu til juridisk vurdering i Rigspolitiet, og når de bliver godkendt, skal landets betjente i beredskabet efteruddannes, så de er klar på det værst tænkelige både taktisk og mentalt.