Krimi

Litauer udvist for at stjæle hue

En ny dom fra Højesteret kan blive et værn mod nogle af østeuropæere, der kommer til Danmark og stjæler i butikker og fra folk på strøgtur.

Sådan lyder det fra chefpolitiinspek-tør Per Larsen i Københavns Politi, efter at landets øverste domstol i dag godkendte Østre Landsrets udvisning af en litauisk mand, der havde begået et enkelt butikstyveri. Han havde stjålet en hue, et halstørklæde og en t-shirt fra stormagasinet Illum. Manden brugte en bidetang og en såkaldt russerpose foret med staniol for at blokere for alarmer, da han gik på rov.

"Det er pragtfuldt, at der er grænser for, hvad man kan tillade sig som turist her i landet. Dommen giver os bedre muligheder for at dæmpe problemet," siger Per Larsen.

Over 1100 anholdelser i København

I København har politiet alene i år over 1100 gange anholdt og sigtet østeuropæiske mænd og kvinder for at overtræde straffeloven.

Fremover vil der på grund af dagens dom ske flere varetægtsfængslinger af EU-borgere, der er anholdt for mindre tyverier, forudser litauerens forsvarer, advokat Niels Anker Rasmussen.

Ikke i strid med EU-regler

Udvisningen af den 29-årige mand er ikke i strid med et direktiv fra EU, fastslår de syv dommere i Højesteret. I direktivet står, at en EU-borgers adfærd skal udgøre "en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse," før vedkommende kan smides på porten.

Dommerne lægger vægt på, at den 29-årige begik tyveriet straks efter ankomsten til Danmark, og at tyveriet på grund af redskaberne havde et vist professionelt tilsnit.