Krimi

Stribe af sager for Højesteret

Siksakkursen i Østre Landsret om udvisning eller ej kommer for alvor til eksamen i Højesteret. Her skal dommerne nu også afgøre, om det var rimeligt, at landsretten udviste to polske mænd, der ville stjæle fra ældre kvinder i en Føtexforretning på Frederiksberg.

Mændene blev den 17. oktober idømt fængsel i 60 dage og udvist af ét hold dommere. Andre dommere i landsretten havde den modsatte opfattelse, da de to dage forinden vurderede sagen mod en polak, der fik fire måneders fængsel for 18 tyverier.

Han undgik at blive smidt ud, selv om hans kriminalitet var langt mere omfattende.

Skal se på fem sager i alt

Begge sager skal ekstraordinært videre til Højesteret, har Procesbevillingsnævnet bestemt. I øvrigt skal landets øverste domstol se på tre andre sager i samme boldgade - nemlig om udvisning eller ej af borgere fra andre EU-lande. To af dem behandles på torsdag.

Bølgen af sager skyldes, at domstolene har svært ved at håndtere et direktiv, som betyder, at EU-borgere ikke uden videre kan udvises.

Det kan kun ske, såfremt vedkommende udgør en "reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse." Og det er forståelsen af disse ord, som der af og til er uenighed om.