Krimi

Upræcise våben hærger i gaderne

Antallet af skydevåben i de danske gader er eksploderet i takt med optrapningen af konflikten mellem Hells Angels og AK81 på den ene side og forskellige indvandrerbander på den anden.

Sidste år beslaglagde politiet omkring 1000 skydevåben. I år har man dog allerede beslaglagt 1600. Antallet af skudepisoder er næsten tredoblet i forhold til 2007. Her registrerede politiet 22 skudepisoder i København. Sidst i november 2008 hedder tallet mindst 56.

Farligere våben tages i brug

Men våbnene er ikke blot blevet flere. De er blevet farligere. Fx har den berømte og berygtede russiske kampriffel AK47 fundet vej til bandekrigernes arsenaler. Den kan nu købes for omkring 30.000 kroner på det illegale våbenmarked. Og det bekymrer drabschef Ove Dahl.

"Jeg har været her i 37 år, og jeg har aldrig nogensinde oplevet noget tilsvarende, som det der foregår lige nu".

Benytter våbnene flittigt

Han ser til fra første parket, mens bandemedlemmerne skyder løs på hinanden til stor fare for uskyldige, der måtte være uheldige og befinde sig i nærheden.

"Ikke nok med, at de har de her skydevåben, så har de jo adskillige gange bevist, at de også gerne vil bruge dem. Og de har benyttet dem adskillige gange i den senere tid," siger Ove Dahl.

Rekylen medfører skæve skud

Station 2 har med hjælp fra seniorsergent Jesper Dueholm fået testet tre af de våben, som er blevet benyttet i gaderne. Dueholm er våbenekspert, og hans daglige arbejde går ud på at teste våben for det danske forsvar. Sammen med Station 2 vil han teste en Tokarev pistol, en Scorpion maskinpistol og en AK47 Kalashnikov riffel.

1. Tokarev pistol

Tokarev er en halvautomatisk pistol med ni skud i magasinet. Den skyder med 7,62 mm ammunition og stammer fra Rusland. En pistol af samme kaliber blev brugt til at skyde mod HA-butikken Route 81 på Nørrebro i september. Her blev en HA-rocker ramt i halsen, da to unge mænd affyrede tre skud fra en kørende scooter. Rockeren overlevede dog sine kvæstelser.

"Tokarev affyrer kun enkeltskud. Men selv om man retter ind, så er det - selv på begrænset afstand - meget svært at ramme med," siger Jesper Dueholm, efter han har affyret de ni skud fra hoften. Af dem ramte han kun med de fem.

2. Scorpion maskinpistol

Scorpion er en fuldautomatisk maskinpistol med 20 skud i magasinet. Den affyrer 7,64 mm ammunition, og den stammer fra det tidligere Tjekkoslovakiet. En Scorpion maskinpistol blev brugt, da der blev skudt mod en kiosk på Nørrebro i september.

"Våbnet bevæger sig rigtig meget, og det resulterer i, at dem der står ved siden af målet, og dem der står langt væk er dem, der får kuglerne," siger Jesper Dueholm efter at have affyret alle 20 skud på én gang.

"Det er et våben, som er meget meget upræcist og meget svært at håndtere. Det er derfor meget farligt for folk, der står ved siden af"," siger Jesper Dueholm.

3. AK47 Kalashnikov

AK47'eren er formentlig det mest berømte skydevåben, der nogensinde er blevet produceret.

"AK47'eren er enhver terrorists drøm, og det skulle gerne forblive sådan. Det er terroristens våben, og det har ingen bæring, at sådan et våben findes i Danmark. Det er våben, vi ser i Irak og Afghanistan, og det bør være sådan, at de er dernede, og at de findes ikke i Danmark," siger han.

Det var netop en AK47-riffel, der for alvor skød den nuværende bandekrig i gang. Fra en kørende bil affyrede en ukendt gerningsmand dræbende skud mod den 19-årige Osman Nuri Dogani Tingbjerg.Til trods for at den unge mand bar skudsikker vest, blev han alligevel dræbt på stedet. AK47'eren er nemlig så kraftig, at skuddene kan gå gennem vesten.

At AK47'eren skyder så kraftigt, men er samtidig så svær at ramme med gør, at den udgør en betydelig risiko for uskyldige:

"Hvis man giver sig til at skyde inde i en by, må man være forberedt på at tage et menneskeliv," siger Jesper Dueholm.

Se våbeneksperten Jesper Dueholm afprøve de tre våbentyper i Station 2 mandag klokken 20.50 på TV 2.