Krimi

Nazimusik fører til udlevering

Det var helt lovligt, da Justitsmini-steriet besluttede, at en dansker og en tysker, der sidder fængslet for dis-tribution af nazimusik, skal udleveres til retsforfølgelse i Tyskland. Det afgjorde Retten i Helsingør i dag.

De to mænd, en 32-årig dansker og en 33-årig herboende tysker, blev i au-gust anholdt for besiddelse af tusind-vis af cd'er og dvd'er med musik, der opildner til racehad og fornægter Holo-caust. Dansk politi anholdt begge mændene i Nordsjælland, efter at tysk politi i tre år havde efterforsket en sag om distribution af nazimusik.

Der blev ved samme lejlighed også foretaget anholdelser i Finland.

Opbevarede cd'er for en ven

Danskeren har forklaret i retten, at han havde opbevaret cd'erne for en ven, og at han siden 2002, hvor han fik en datter, ikke længere var en del af den højrenationalistiske subkultur.

Tyskeren, der har kontakt til nazinetværket Blood and Honor, nægtede også at have noget med den hadske musik at gøre. Han beskrev i retten sig selv som et "meget politisk menneske".

Afgørelsen kæres til landsretten

Begge mænd kærer afgørelsen til landsretten, oplyser danskerens forsvarer Mikael Skjødt til Ritzau.

"Min klient er meget skuffet," siger forsvareren.

Forsvareren mener, at betingelserne for udlevering ikke er til stede. Han mener blandt andet, at det, danskeren er tiltalt for, ikke hører under den danske racismeparagraf, hvilket ifølge ham er en forudsætning for en udlevering.

I udleveringssager skal sagen "om muligt" afgøres inden 60 dage efter anholdelsen, som i danskerens tilfælde var den 27. august. Har retten bestemt, at en person skal udleveres, skal det ske inden for 10 dage.