Krimi

Udvist tuneser må blive i Danmark

37-årig tuneser er udvist af Danmark under mistanke for drabsplaner på Muhammed-tegner. Alligevel bliver han nu løsladt og kan blive i Danmark på tålt ophold.

Flygtningenævnet har afvist at udvise ham til hjemlandet og i stedet givet ham såkaldt tålt ophold.

"Det er glædeligt, at Flygtningenævnet slår fast, at vi i Danmark ikke udviser folk, der risikerer tortur i hjemlandet. Jeg forventer, at han bliver løsladt allerede i aften," siger tunesers advokat, Frank Wenzel.

Manden blev sammen med en anden tuneser anholdt i februar, fordi de var mistænkt for at ville dræbe Kurt Westergaard, der tegnede profeten Muhammed med en bombe i turbanen til Jyllands-Posten.

De danske myndigheder besluttede at udvise tuneseren til hjemlandet på grund af sagen, men nu har Flygtningenævnet vurderet, at det er for farligt at effektuere afgørelsen.

Den anden tunesiske mand valgte frivilligt at forlade Danmark i august, efter et halvt år bag tremmer.

Tunesernes frihedsberøvelse har været behandlet i byret og landsret i to omgange, og 10. november skal Højesteret tage stilling til, om det er i orden, at de to mænd har siddet frihedsberøvet uden PET har villet fremføre alle beviserne for deres påståede drabsplaner.

"Jeg skal nu drøfte sagen med min klient, men umiddelbart mener jeg, at Højesteretssagen bør køre som planlagt, selvom han er løsladt. Hvis Højesteret finder, at friheds-berøvelsen har været urimelig, så kan en erstatning komme på tale, og så vil det jo også være en æresoprejsning for min klient," siger Frank Wenzel og bakkes op af forsvareren for den anden tunesiske mand, Henrik Stagetorn.

"Jeg mener klart, vi fortsat har en sag i Højesteret, for det principielle står tilbage trods løsladelsen," siger han.

Udsigten til at den 37-årige igen kan færdes på de danske gader skræmmer ikke sagens hovedperson Kurt Westergaard, der "føler sig tryg" under beskyttelse af PET.

"Efter mine begreber har en type som ham ingen plads i det danske samfund, men da samfundet nu viser ham den flotte gestus at lade ham blive, kan jeg håbe, det bringer ham på andre tanker," siger han til TV2 News.

Helt frit kan tuneseren nu heller ikke leve på tålt ophold. Han må for eksempel ikke have et arbejde, og han skal med jævne mellemrum melde sig til politiet i Sandholmlejren.