Krimi

Historisk dom for racistisk vold

"Du lugter. Jeg spiser dig til middag. Jeg slår dig ihjel."

Sådan lød ordene fra en 18-årig dansk kvinde rettet mod en 46-årig somalisk kvinde i en bybus på linje 9 i Århus en aften sidst i august.

I dag fik den unge kvinde ved retten i Århus fire måneders fængsel for den efterfølgende og helt uprovokerede vold, som fulgte ordene og som med knytnæveslag ramte kvinden. Kvinden har en tidligere betinget voldsdom, ligesom hun er kendt af politiet for at heile.

Kvindens kammerat - en 19-årig mand med tilknytning til White Pride - fik 80 dages fængsel for at have sparket kvinden, mens hun lå på gulvet i bybussen.

Hidtil ubrugt paragraf

Dommen var historisk, idet retten for første gang - ifølge politiadvokat Claus Larsen - fastsatte straffen efter en bestemmelse i straffeloven, hvorefter straffen kan skærpes, når gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse.

"Jeg har ikke fundet tidligere domme, hvor man har fastsat straffen efter paragraf 81, stk. 6 i straffeloven, og jeg er meget tilfreds med, at retten har fulgt min påstand," sagde Claus Larsen til Ritzau efter dommen.

Begrundet i racisme

"Vi har her en voldssag, som alene er begrundet i racisme. Der er absolut ingen formildende omstændigheder. Vi vil ikke acceptere det. Det er komplet utilstedeligt," sagde anklageren i sin procedure.

De to unge mennesker forklarede, at de hver havde drukket otte-ti øl, da de på vej til byen helt tilfældigt kom til at sidde ansigt til ansigt med den somaliske kvinde.

Vidne afgjorde sagen

Et vidne fra bussen gav en lammende beskrivelse af det usædvanlige volds-optrin.

"Jeg sad oppe foran i bussen og blev opmærksom på tumult bagest i bussen, da en anden kom op og sagde, at hun var flov over at være dansker. Jeg så, at den unge kvinde og udlændingen var i håndgemæng, og jeg så hende slå damen én gang," sagde den unge kvinde i retten. Hun hørte også udtryk som "jeg skal spise dig til middag", og "fucking muslim".

I dommen indgik også den episode, hvor pige havde heilet til en politipatrul-je i det indre Århus.