Krimi

Grillen er skyld i mange ulykker

Kun en tåbe frygter ikke havegrillen. Alligevel er antallet af grillulykker steget betragteligt de seneste år, viser en opgørelse, som Statens Insti-tut for Folkesundhed har lavet for metroXpress. Ifølge seniorforsker Bjarne Laursen fra instituttet var der i fjor omkring 320 i Danmark, som kom så alvorligt til skade med grillen, at de måtte behandles. I 2000 var tallet 200.

Derudover antager instituttet, at der er masser af ulykker, som aldrig rapporteres, fordi de klares uden om sygehusene.

Bjarne Laursen mener, at en oplagt forklaring er danskernes øgede brug af grill.

"Det er både ulykker med stikflammer, fordi man hælder farlige væsker på den varme grill, snitsår og væltede griller," siger Bjarne Laursen. Egentlige dødsulykker er sjældne, men de forekommer. Blandt andet forleden da to mennesker omkom af kulilteforgiftning efter at have tændt op i en grill inden døre.

Det er mændene, der kommer til skade

Tallene viser, at det i høj grad er mændene, der kommer til skade. Det bekræfter, at grillen traditionelt set er et maskulint domæne.

"Men der er også mange børn, der kommer til skade, fordi de brænder sig på de varme overflader. Cirka hver femte af de behandlede er et barn," siger Bjarne Laursen. Ud over ulykkerne, der direkte skyldes grillen, er grillmaden traditionelt også skyld i madforgiftninger med især campylobacter og salmonella. Typisk fordi maden ikke steges ordentligt igennem, eller fordi det er sværere at holde en god hygiejne i det fri.