Skarpe næser og bombesikrede blomster

Intet er overladt til tilfældighederne ved det kongelige bryllup i Møgeltønder. PET og politiet har forberedt sig på dagen i månedsvis, bl.a. med hjælp fra hunde med næser for bomber

Frem til det kongelige bryllup er Møgeltønder ved at gennemgå den sidste afpudsning, inden verdens øjne vendes mod den lille sønderjyske by, hvor prins Joachim og Marie Cavallier siger ja til hinanden i landsbyens hvidkalkede kirke.

For at være helt sikker på en lykkelig slutning skal en række toptrænede snuder vende hver en sten under glansbillede-idyllen aftenen før brylluppet. Trods den afslappede stemning i byen er intet nemlig overladt til tilfældighederne.

"I aften, når afspærringerne er sat op om byen, så bliver politiets bombehunde sendt ind for at tjekke området," fortæller en af de mange gartnere på Joachim og Maries slot, Schackenborg, ud gennem gitterlågen, mens han fejer en sidste gang.

Scenarier gennemgĂĄet som rollespil

Gennem de seneste fire måneder har en særlig operation hos Syd- og Sønderjyllands Politi, som står for sikkerheden ved brylluppet, koordineret og planlagt ned til mindste detalje, hvordan de bedst muligt passer på kongefamilien og sørger for, at der ikke bliver nogen ubehagelige overraskelser på den store dag, fortæller politiinspektør Svend Erik Larsen.

"Vi har haft en række opgaver, og til hver opgave har vi udpeget et objekt til at finde ud af, hvordan den skal håndteres. Vi har lavet nogle rollespil, hvor vi har gennemgået en række scenarier, og hvordan de skal håndteres. I fredags mødtes vi til den sidste afpudsning, så vi mener selv, at vi nu er der, hvor vi skal være," siger han.

PET passer pĂĄ de kongelige

Politiets Efterretnings Tjeneste (PET) står for selve personbeskyttelsen af de kongelige og for den indre sikkerhed under brylluppet, hvor der er inviteret 300 gæster. Det er også dem, der kommer med den overordnede trusselsvurdering i forhold til den festlige begivenhed.

Ud fra den vurdering sættes der gang i de nødvendige sikkerheds-foranstalt-ninger i samarbejde med politiet.

Trusselsvurderingen og de specifikke detaljer omkring sikkerheden holder både PET og politiet for sig selv, og de vil således ikke ud med, om der som under kronprinsebrylluppet i København i 2004 bliver tale om sammensvejsede kloakdæksler og lukkede postkasser.

Bombesikrede blomster

Umiddelbart ser Møgeltønders få dæksler dog helt tilforladelige ud, men at sikkerheden tages meget alvorligt, er Maj-Britt Petersen slet ikke i tvivl om. Hun er gartner i Tønder Kommune og har været med til at forberede blomsterne til den festlige dag.

"Jeg havde mange ideer til dekorationer og blomster, men det skulle først godkendes af politiet, og så var det ikke alt der kunne lade sig gøre," fortæller hun.

Vi har en festlig indgang til brylluppet, men samtidig kender vi vores ansvar, som vi tager meget alvorligt

Politiinspektør Svend Erik Larsen

Et af hendes forslag gik på at beplante en stor beholder, der kunne bruges til afspærring i stedet for skilte og politibånd. Men den gik ikke.

"Man kan gemme for meget sådan et sted, og med bombetrusler og den slags forstår jeg godt, det ikke kunne lade sig gøre. Det er jo den kongelige familie, vi taler om, og det er ikke sikkert, at alle kan lide dem lige så godt, som vi kan," siger hun.

Vil udgĂĄ gentagelse fra 1995

Mens PET passer på de kongelige på de indre linjer, er det Syd- og Sønderjyllands Politis opgave at sørge for, at der ikke er nogen forkerte personer, som slipper ind, hvor de ikke hører hjemme.

Det skete, da Joachim og Alexandra blev gift i 1995. Her lykkedes det den franske fupmager Claude Khazizian at snige sig med til både vielsen og den royale modtagelse på Københavns Rådhus. Og den historie skulle nødigt gentage sig.

"Vi har en festlig indgang til brylluppet, men samtidig kender vi vores ansvar, som vi tager meget alvorligt. Sådanne personer skulle vi meget gerne fange inden," siger politiinspektøren.

Glæder sig til at lufte huebetrækket

Hvor mange betjente der kommer på gaden i Møgeltønder, vil Svend Erik Larsen gerne bevare som en forretningshemmelighed. Men han kan sige så meget, at det bliver "betydeligt flere end normalt", og at der også er lånt lidt betjente fra andre politikredse til at tage sig af opgaven.

Men ligesom han dagene op til brylluppet ønsker at rette fokus mod brudeparret og ikke mod politiet, så håber han heller ikke, at befolkningen på dagen vil lægge mærke til ordensmagten, uanset hvor talstærkt den møder op.

"Vi glæder os til brylluppet og til at lufte vores hvide huebetræk, men ellers vil vi gøre vores bedste for at være usynlige den dag," siger han.

Tønder Kommune forventer at omkring 30.000 besøgende kommer til Møgeltønder for at opleve det kongelige bryllup.