Krimi

30 års fængsel for terror i København

En palæstinensisk mand, der i 1985 stod bag bombeattentater i København, kan være en fri mand om to år. Det er en realitet efter, at byretten i Örebro i Sverige i dag forvandlede Mohammed Abu Talbs livstidsdom fra 1989 til en straf på 30 års fængsel for bombeangreb i København, Amsterdam og Stockholm, oplyser nyhedsbureauet TT.

Grunden til at Abu Talb nu kan se en ende på tilværelsen bag tremmer er, at dømte i Sverige i praksis løslades efter afsoning af to tredjedele af straffen.

En død og 26 såret

Abu Talb var sammen med Marten Imandi hovedansvarlig for bombesprængningen mod det amerikanske luftfartsselskab Northwest Orients kontor på Vester Farimagsgade og mod synagogen i Krystalgade i København i juli 1985.

En forbipasserende algerisk mand blev dræbt, mens 26 andre blev såret, da selskabets kontor blev raseret. Ingen kom til skade i Krystalgade, hvilket også var tilfældet i Amsterdam og Stockholm.

I oktober blev Imandis hidtidige livstidsdom ligeledes ændret til en tidsbestemt straf på 30 år. Begge mænd nægtede sig skyldige i tiltalerne for "mord, forsøg på mord og for "grov almen-farlig ødelæggelse". Men en af sagens i alt fire tiltalte, Mahmoud Mougrabi, erkendte efterfølgende, at han deltog i bombeattentaterne i København.

Smed bombe i Nyhavn

Mahmoud skulle have placeret en taske med en tredje bombe ved det israelske luftfartsselskab El Al's kontor på Vesterbrogade i København. Aktionen mislykkedes dog, da en ældre kvinde gjorde ham opmærksom på, at han havde "glemt" sin kuffert foran El Al, og Mahmoud desarmerede i stedet bomben og smed den i kanalen ved Nyhavn.

Tasken med bomben blev fisket op af dansk politi og var sammen med Mahmouds tilståelse anklagerens afgørende materiale mod Talb og Imandi.

Mahmoud blev frikendt for begivenhederne i København, men blev til gengæld dømt for at have været med til at forberede et attentat mod El Al-kontoret i Amsterdam to måneder senere.

Mistænkt for bombesprængning af fly

Talb har også været mistænkt for at have spillet en rolle i forbindelse med bombesprængningen af et Pan Am-fly over Lockerbie i Skotland. Her styrtede 270 mennesker i døden.

Sagen mod Mohammed Abu Talb og to andre mænd blev rejst i Sverige, fordi også et bombeattentat i Stockholm indgik i tiltalen. Som led i dommen skal Talb udvises af Sverige for bestandigt, når han løslades.