Krimi

Forsvundne danskere: Ligene sladrer

Cirka 1600 danskere bliver årligt meldt savnet. Langt de fleste dukker dog op igen efter kort tid. Men omkring tre - fem mennesker om året forsvinder og bliver ikke fundet igen.

Selvom politiet har en mistanke om, at nogle af disse mennesker, som forsvinder, er blevet dræbt, så er det meget svært at bevise uden et lig.

"Det at finde liget, det giver jo et løft i efterforskningen. Når vi har et lig, så har vi et udgangspunkt - noget at arbejde videre med. Vi finder ud af, hvordan den pågældende er slået ihjel. Der kan være spor fra gerningsmanden og gerningsvåbnet på liget. Endelig kan der være spor fra gerningsmanden omkring findestedet," siger efterforskningsleder Jens Damborg fra Rejseholdet til TV 2's kriminalmagasin Station 2.

Kun en dømt for drab uden lig

Siden Anden Verdenskrig er mindst 10 danskere blevet myrdet af en drabsmand - som indtil videre er sluppet godt fra sin forbrydelse, fordi liget er væk.

Kun i et tilfælde inden for nyere tid er der faldet dom i en sag, hvor ligene var væk.

Når vi har et lig, så har vi et udgangspunkt - noget at arbejde videre med

Efterforskningsleder Jens Damborg

Den 29-årige Peter Lundin blev i 2001 idømt fængsel på livstid for mordene på sin elskerinde Marianne Petersen og hendes to sønner Brian og Dennis.

Ligene af de tre er aldrig blevet fundet, men der er til gengæld fundet spor, som beviser, at ligene er blevet parteret i huset, inden de er blevet fjernet.

Forbrydelse bag forsvindinger

Men ellers er det meget sjældent, at politiet kan bevise mord, hvis liget mangler. Siden 1953 er 10 mennesker forsvundet sporløst og politiet mistænker, at der står en forbrydelse bag.

30. januar 1953:Den 45-årige arbejdsmand Harald Landgreen forsvandt efter en sammenkomst med en ven i Skævinge i Nordsjælland. Liget er aldrig fundet, men politiet mener, at han er blevet myrdet.

28. februar 1977:Her forsvandt den 27-årige studerende Inger Gunvor Kruse i Odense. Hun skulle have været i teatret med en veninde, og var blevet sat i ved Flakhaven i Odense centrum af sin 20 år ældre gifte kæreste. Hun dukkede aldrig op til aftalen med en veninde i Odense Teater. Politiet efterforskede mod en navngiven mand, men fik aldrig noget gennembrud i efterforskningen - blandt andet fordi man aldrig har fundet liget af den 27-årige kvinde.

Den 8. april 1979:Den fire-årige Heidi Jepsen forsvandt fra en legeplads tæt ved sit hjem i Kolding. Efter moren havde alarmeret politiet, blev der sat en storstilet eftersøgning i gang - blandt andet i og omkring vandhuller i Kolding og omegn. Den 12. Juni blev Heidi Jepsens 26-årige stedfar sigtet for drabet. Senere blev også moren sigtet for drab på den lille pige - selv om liget ikke var fundet. Afhøringerne viste, at såvel mor som stedfader havde talt usandt om pigens færden omkring forsvindingen. Den 7. september opgav politiet eftersøgningen af Heidi Jepsen, og sigtelserne mod moren og stedfaren blev opgivet. Heidi Jepsen er aldrig blevet fundet.

3. februar 1988:Den 74-årige tidligere danske ambassadør Vagn Hoffmeyer Hoelgaard forsvandt efter han havde forladt sit hus i Marbella i Spanien. Han var kørt op til et udsigtspunkt for at nyde solnedgangen. Hans bil blev senere fundet, og spansk politi overvejede, om han var blevet offer for et rovmord. Liget er aldrig fundet.

November 1991:Her forsvandt den 24-årige Aalborg-stripper Charlotte Machon-Fellow sporløst fra København. Hun var rejst til København for at besøge sin kæreste. Kæresten forklarede til politiet, at hun i starten af 1992 var rejst til Laos i Asien for at starte et escort-buraeu. Kæresten er senere dømt for det såkaldte Klædeskabsmord, hvor han dræbte en kvinde, og skjulte liget i et klædeskab. Derfor efterforskede politiet massivt mod ham - blandt andet fandt man ud af, at han havde haft adgang til syre-bade via sit arbejde. Men liget af kvinden er aldrig fundet, og ingen er dømt for drabet.

1994:I 1994 undrede Holte Kommune sig over, at man ikke havde hørt fra den 53-årige Karen Elkjær Hansen og hendes 18-årige søn David i et år. Blandt andet var der ikke hævet penge fra kvindens konto siden marts 1993. Men først i april 1995 blev deres forsvinding meldt til politiet.

Politiet sigtede Karen Elkjær Hansens eksmand for dobbeltdrab. Det skete blandt andet efter vidner havde set eksmanden slæbe sække med råddent kød ud af Karen Elkjær Hansens lejlighed. Desuden blev der fundet mikroskopiske rester af blod i lejlighedens badeværelse. Eksmanden hævdede, at han havde slagtet en ged i lejligheden. En retsmedicinsk undersøgelse kunne ikke afsløre, om der var tale om blod fra et menneske eller et dyr, og sigtelsen mod eksmanden blev opgivet.

28. november 1997:Den 48-årige Ulla Bødker blev sidst set i live på en parkeringsplads i Varde i Sønderjylland. Da politiet senere skaffede sig adgang til hendes lejlighed i Esbjerg, fandt man hendes hunde døde af sult og tørst - derfor formoder politiet at Ulla Bødker er blevet myrdet. Mistanken blev bestyrket af, at Ulla Bødker arbejdede som prostitueret, og man formoder, at hun er blevet dræbt af en sex-kunde. Men liget af den 48-årige kvinde er aldrig blevet fundet.

29. februar 2004:Natten til den 29. februar forsvandt den 30-årige skrothandler Sten Per Andersen fra sit hjem i Birkelse i Nordjylland. Politiet formoder, at han skulle ud og begå berigelseskriminalitet eller arbejde sort. Men siden er der ingen, der har set den 120 kg tunge skrothandler. Politiet formoder, at han er blevet likvideret, men drabsefterforskningen er blevet vanskeliggjort af, at skulle foregå i det kriminelle miljø, som Sten Per Andersen færdedes i.

14. december 2006:Sidste spor af den 28-årige Senel Sari, var hendes mobiltelefon, som blev forbundet med en telemast på Frederiksberg.

Drabssager i Danmark, Ekstra Bladet, B.T. Fyens Stiftstidende