Krimi

Politi bremsede tiltale mod læge

Modstand fra Københavns Politi var formentlig årsagen til, at en kvindelig læge aldrig blev stillet for retten og tiltalt for at have stjålet personlige oplysninger om sine patienter, som hun gav videre til Blekingegade-banden. Morgenavisen Jyllands-Posten afslører, at hverken rigsadvokat Asbjørn Jensen og nu afdøde statsadvokat H.C. Abildtrup fandt grundlag for at få lægen dømt.

Lægen K erkendte kort efter sin anholdelse i august 1989, at hun i mindst 20-30 tilfælde havde stjålet papirer fra sine patienter.

Hun havde fået indtryk af, at han skulle bruge dem til pas til forfulgte palæstinensere," sagde hun. Identiteterne blev reelt brugt af banden til leje af biler til brug for bankrøverier og drab og eksempelvis til leje af dæklejligheden i Blekingegade 2 på Amager.

Navn blev fundet i lejlighed

Flere af forholdene var forældede, men ikke alle. H.C. Abildtrup fik politiet til at efterforske en sag fra 1986, da lægen havde foretaget et ligsyn på en patient, hvis sygesikringsbevis senere blev fundet i lejligheden i Blekingegade. Politiadvokat Finn Christiansen fra Københavns Politi, der skulle føre en eventuel sag, mente, at lægen, der nægtede sig skyldig i dette forhold, ikke kunne dømmes.

Det afviste H.C. Abildtrup med henvisning til, at lægen havde indrømmet adskillige tyverier, og at sammenfaldet mellem hendes patient og sygesikringsbeviset i dæklejligheden udgjorde et stærkt bevismæssigt grundlag for en sag.

Og han bad - med rigsadvokatens opbakning - politiadvokaten om at gøre klar til at gå i retten. Året efter valgte han alligevel at tilbagekalde sit anklageskrift og lade K slippe for retsforfølgelse. Sagen om lægen har vakt opsigt, og justitsminister Lene Espersen (K) oplyste i onsdags til Folketingets retsudvalg, at sagen var opgivet pga. forældelse og mangel på beviser.

Sagen var ikke forældet

Det fremgår ikke af dokumenterne, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, hvorfor H.C. Abildtrup pludselig skiftede mening. Hans daværende medanklager i statsadvokaturen Vibeke Uldal og Finn Christiansen siger, at de ikke kan huske begrundelsen for at opgive sagen. Hverken Sundhedsstyrelsen eller Den Danske Lægeforening greb i sin tid ind over for lægen, selv om hun havde forsyndet sig groft mod sit lægeløfte.

H.C. Abildtrup ville have Sundhedsstyrelsens vurdering af, om K skulle fratages sin lægeautorisation, men det afviste daværende direktør Michael von Magnus. Han mente, at der ikke var risiko for hendes lægearbejde. Daværende chef for Den Danske Lægeforening, Jens Kristian Gøttrik, mener, at foreningen ikke begik en fejl ved at undlade at indlede en disciplinærsag mod K."

Når hverken anklagemyndigheden eller Sundhedsstyrelsen skred ind, var det heller ikke vores opgave," siger han i dag.

Lægen K har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.