Krimi

PET: Ny terror på vej i Danmark

Terroraktiviteterne herhjemme har nu så stort et omfang, at der et eller flere steder i Danmark hele tiden er enkeltpersoner og grupper af militante islamister i gang med at forberede terrorhandlinger, her eller i udlan-det. Det oplyser PET til Politiken.

"Jeg kan ikke oplyse, hvor mange personer eller grupperinger der samlet er tale om, for det ændrer sig hele tiden. Vores efterforskning viser, at der bliver flere og flere især unge ekstremister, der har både evnen og viljen til at gennemføre terror," siger PET-chef, Jakob Scharf.

Bliver mere professionelle

Ifølge Politiken vurderer PET, at der sker en 'professionalisering' af de ekstreme grupper. Der er for eksempel langt stærkere internationale forbindelser i den såkaldte Glasvejssag, hvor otte personer blev anholdt i efteråret, end i eksempelvis den et par år gamle terrorsag fra Vollsmose.

"Vi kan se, at grupperne nu har flere penge at arbejde med, bedre metoder, og at de er knyttet til internationale netværk, som bl.a. rekrutterer unge til at blive selvmordsbombere i f.eks. Irak"," siger Jakob Scharf, der mener, at et ny-organiseret al-Qaeda er medvirkende til denne udvikling.

Har tidligere advaret

PET sagde allerede i efteråret, at man i Glasvejssagen så tegn på tilknytning til al Qaeda. Han oplyser, at den stigende terroraktivitet er baggrunden for, at PET - ved siden af sin jagt på terrorister - nu vil forstærke tjenestens forebyggende arbejde, bl.a. ved at holde såkaldte dialogmøder med mere kontroversielle personer fra de etniske miljøer, som kan nå de unge ekstremister.

"Vi har i nogle år holdt jævnlige møder med en gruppe moderate imamer. Men det giver ikke mening kun at diskutere med dem, man er enig med. De unge ekstremister lytter ikke til dem. Derfor skal vi have fat i personer, som de unge lytter til og har respekt for, selv om disse personers synspunkter og holdninger kan være kontroversielle"," siger Jakob Scharf til Politiken.

PET vil på et møde mandag fortælle imam-gruppen, som tæller en halv snes personer, at gruppen omdannes til to, større grupper - én i Østdanmark og én i vest. Og at de nye medlemmer af de to såkaldte dialoggrupper kommer fra andet end religiøse miljøer, og at kontroversielle synspunkter vil blive repræsenteret, skriver Politiken.