Kronologi over skoleskyderier

Det er i dag 10 år siden, massakren på Columbine High School i Colorado fandt sted, hvor 13 mennesker blev dræbt. Det er en massakre, som andre skoleskydere senere har forsøgt at kopiere.

Her følger en kronologi over nogle af de blodigste skyderier og massakrer på skoler og universiteter gennem de senere år:

11. marts 2009:

Klædt i sort går den 17-årige Tim Kretschmer ind på sin tidligere skole i den sydtyske by Winnenden og skyder omkring sig.

12 mennesker bliver dræbt, inden Tim Kretschmer flygter et en by 40 kilometer fra skolen. Her dræber han yderligere tre personer, inden politiet sårer ham med skud. Politiet får dog ikke Tim Kretschmer i live. Han retter pistolen mod sig selv og tager sit eget liv.

September 2008:

I Finland fandt det andet skoleskyderi inden for få år sted. Den 22-årige Matti Saari gik ind på handelsskolen Kauhajoki i det vestlige Finland. Her skød Saari ni elever og en lærer. Flere af dem kendte han særdeles godt.

Han antændte undervejs flere brande på skolen. Til sidst forsøgte han at tage livet af sig selv, men han overlevede i første omgang skudskaderne i hovedet. Han døde dog senere på hospitalet i Tampere.

Februar 2008:

En sortklædt mand affyrer skud i et undervisningslokale på Northern Illinois University vest for Chicago i USA - gerningsmanden skyder efterfølgende sig selv. I alt seks studerende bliver dræbt

November 2007:På en skole i Tusby i det sydlige Finland går en 18-årig elev amok med et skydevåben og dræber otte personer - seks elever, skolens rektor og en sundhedssygeplejerske - inden han skyder sig selv.

April 2007:En svært bevæbnet studerende dræber 32 personer og sårer 15 andre på et teknisk universitet i delstaten Virginia i USA. Det værste massedrab på et universitet i USA.

November 2006:En 18-årig tidligere elev på Geschwister Scholl-skolen i vesttyske Emsdetten skyder vildt omkring sig og kaster røgbomber på skolen. 37 mennesker bliver såret af skud, hvorefter den 18-årige skyder sig selv.

Oktober 2006:En lastbilchauffør dræber fem små piger og sårer fem andre på en lille Amish-skole i Pennsylvania, inden han skyder sig selv.

Marts 2005:En 16-årig dreng skyder fem elever, en lærer og en sikkerhedsvagt på en skole i Minnesota i USA. Han dræber også sin bedstefar og dennes bekendt.

April 2002:En bevæbnet gumnasieelev åbner ild på sin skole i byen Erfurt i det tidligere Østtyskland og dræber 18 mennesker. Han begrunder ugerningen med, at han ikke vil eksamineres i matematik.

Juni 2001:Den unge Mamoru Takuma går bevæbnet med en køkkenkniv ind på en folkeskole i den japanske by Osaka og dræber otte elever. Han henrettes tre år senere.

April 1999:To unge mænd dræber 12 medstuderende og en lærer ved Columbine Gymnasium i Littleton i Colorado i USA, inden de to gerningsmænd begår selvmord.

Marts 1996:En drabsmand trænger ind på en folkeskole i byen Dunblane i Skotland og skyder 16 børn og deres lærer, inden han tager livet af sig selv.

April 1994:Bevæbnet med et oversavet jagtgevær trænger en 35-årig mandlig studerende ind i en studenterkantine på Aarhus Universitet, hvor han skyder og dræber to studerende, mens flere andre bliver såret. Dramaet ender med, at manden låser sig inde på et toilet, hvor han begår selvmord ved at skyde sig selv i hovedet.