Krimi

Udvalg splittet efter anholdelser

Samtlige politiske partier har rost PET for anholdelserne i forbindelse med mordplaner mod den danske Muhammed-tegner.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), mener, at episoden giver anledning til at styrke PET:

"Vi har nu et endnu bedre grundlag for at sætte hårdt ind over for fundamentalistiske muslimer i Danmark, og vi må endvidere sørge for hele tiden at styrke politiets muligheder i denne kamp," siger Peter Skaarup i en pressemeddelelse.

Udmeldingen møder kritik fra næstformanden i Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup (SF), der advarer imod, at styrke PETs beføjelser på grund af en enkeltstående sag:

"Det, der er sket med terrorpakkerne er, at den enkelte borger er blevet gennemsigtig. I et demokrati, er det staten, der skal være gennemsigtig overfor borgeren. PET skal bruge deres kontakter og efterforskningsmetoder til at forbygge kriminalitet, og fra demokratiets side må vi så kunne forvente at forlange, at der også er nogen, der kigger PET i kortene," siger Anne Baastrup.

PET-kritik af terrorpakke

Terrorpakken fra 2005 blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, uden SF og EL, og den er blevet kritiseret for at tilsidesætte domstolskontrol af PET aktiviteter.

Anne Baastrups kritik er blandt andet blevet bakket op af to tidligere PET-chefer, Ole Stig Andersen og Hans Jørgen Bonnichsen. Ole Stig Andersen har forslået, at Wamberg-udvalget, der godkender registreringer og overvågning af folk, skal have mulighed for at se PET mere i kortene.

Anne Baastrup frygter, at enkeltstående terrorsager kan true friheden for den enkelte borger, fordi politikerne bliver nødt til at love stramninger i kølvandet på sagerne:

"Vores demokrati er for vigtig til, at vi skal agere på den måde, når vi ændrer lovgivningen. At vi giver politiet og myndighederne for mange beføjelser uden kontrol. Når der ikke er nogen, der kigger dem i kortene, så er der heller ikke nogen, der kan råbe op," siger Anne Baastrup.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Skaarup, der sidder i møde.