Krimi

Tegner skulle dræbes i eget hjem

Politiet anholdt i morges tre personer, der mistænkes for at planlægge et drab på bladtegner på Jyllands-Posten, Kurt Westergaard.

"PET har i nat kl. 4.30 gennemført en politioperation i Århus-området i samarbejde med Østjyllands Politi. Formålet med indsatsen har været at forhindre et terrorrelateret drab. Indsatsen er sket på baggrund af længere tids overvågning," oplyser PET i en pressemeddelelse.

De anholdte er to tunesere, samt en dansker med marokkanske baggrund.

Skred tidligt ind

Trods det, at det næppe kommer til nogen fængslinger, betragter PET-chef, Jakob Scharf, alligevel aktionen som en succes:

"Aktionen havde dét præventive sigte at forhindre drabet på en af tegnerne. Vi greb tidligt ind, så det var ikke med en straffesag for øje," siger han.

Jakob Scharf afslører desuden, at PET har overvåget mændene over længere tid og været opmærksom på deres aktiviteter. Ved nattens aktion ransagede man flere adresser og køretøjer, som har efterforsknings-mæssig interesse.

PET oplyser, at de er skredet meget tidligt ind i fasen for at afbryde planlægningen af drabet for at undgå at løbe en unødig risiko ved at vente.

"Nattens indsats skal således først og fremmest ses som en præventiv foranstalt­ning, hvor målet er at forhindre en lovover­trædelse i at blive begået," siger PET-chef Jakob Scharf.

Skulle dræbes i eget hjem

Den 73-årige Kurt Westergaard, der den tegner, hvis portræt af profeten Muhammed skabte mest opmærksomhed. Han tegnede Muhammed med en bombe i turbanen.

Jyllands-Posten skriver, at Kurt Westergaard og hans 66-årige hustru Gitte igennem mere end tre måneder har været under PET's intensive beskyttelse, og at de har måttet levet på skiftende, hemmelige adresser, efter PET havde afsløret attentatplanerne mod bladtegneren.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger, var planerne så konkrete, at Kurt Westergaard skulle myrdes ved et attentat mod hans eget hjem.

Vred og rystet bladtegner

Kurt Westergaard siger selv til jp.dk:

"Jeg er vred over, at en ganske almindelig dagligdags handling, som jeg har udført i tusindvis af, skal misbruges til at udløse et sådant vanvid. Jeg har passet mit arbejde, og det gør jeg stadig."

Hør hele TV 2's interview med Kurt Westergaard ved at trykke på boksen herover.

Også Jyllands-Postens chefredaktør Carsten Juste er rystet over planerne:

"Der er jo ikke bare tale om en tilfældig udvalgt person, men kontret tegner," siger han til TV 2.

Den konkrete sag har ifølge PET ikke givet anledning til at ændre den generelle trusselsvurdering i forhold til Danmark.