Krimi

Frikendt for terror - får 873.000

Godt 10 måneder efter sin frifindelse er der omsider erstatning på vej til en af hovedpersonerne i terrorsagen fra Glostrup. Den 23-årige AA indkasserer 873.024 kroner for sine 16 måneders varetægtsfængsling, oplyser Statsadvokaten til Ritzau.

Langt hovedparten af pengene tildeles for torterstatning, mens 229.000 kroner er for tabt arbejdsfortjeneste.

Den frifundnes advokat, Kristian Mølgaard, havde oprindeligt krævet godt 1,6 millioner kroner i erstatning.

"Bosnieren"

AA går under navnet "bosnieren", idet han stammer fra en landsby i det sydlige Hercegovina

Han kom til Danmark som otteårig og boede hos sine forældre i Brøndby Strand. Blev for tre-fire år siden meget religiøs, lod skægget gro og gik i kjortel

AA overnattede af og til i moskeen i Heimdalsgade på Nørrebro. Blev anholdt i oktober 2005 på teknisk skole, hvor han var ved at tage sit svendebrev som industritekniker

Ifølge anklagerne var AA manden med pengene i terrorsagen fra Glostrup. Han skaffede flere tusinde kroner til indkøb af sprængstoffer og våben, som Maximus og dansktyrkeren AC skulle bruge til deres terrorhandling i Sarajevo

AA var "manden med pengene"

Den anden af de frifundne i terrorsagen, 21-årige IJ, har krævet 845.000 kroner i erstatning for 12 måneders varetægtsfængsling, men denne sag er endnu ikke afgjort.

Ifølge anklagerne var IJ hovedmand i terrorcellen, mens AA var manden med pengene. Han skaffede flere tusinde kroner til indkøb af sprængstoffer og våben, som Maximus og dansk-tyrkeren AC skulle bruge til deres terrorhandling. Østre Landsret endte med at frifinde tre af de tiltalte, mens 18-årige Abdul Basit Abu-Lifa blev idømt syv års fængsel for forsøg på terror.

Den sidste af de frifundne, 19-årige EH, kan ikke rejse erstatningskrav for sin varetægtsfængsling. Det skyldes, at statsadvokaten i sommer valgte at rejse tiltalte mod ham på ny. Sagen mod EH begynder i landsretten til januar.