Krimi

Anholdte langer ud efter politiet

Politiets knibtangsmanøvre i forbindel-se med rydningen af Ungdomshuset fangede de helt forkerte personer. Sådan lyder kritikken fra 12 forsvars-advokater, der de kommende måneder for-søger at få frikendt deres 23 klienter.

En af dem er en 16-årig pige fra Hol-bæk, der som den første afgav forkla-ring i Køben-havns Byret i dag. Hun beskrev stemningen som 'voldelig' og ville væk: "Lige meget hvor jeg gik hen, var der afspærringer af politiet. De sagde, at jeg var mistænkt for at kaste med diverse ting og ville ikke lade mig gå, forklarede pigen.

Op mod 1000 demonstranter gik på Nørrebrogade i retning af Ungdomshuset, da politiet den 1. marts kort før klokken 18.00 opløste demonstrationen. Det hørte pigen ikke, men hun så, at en af betjentene sagde noget i en megafon.

"Så vidste jeg godt, hvad der skete. Derfor stillede jeg mig op ad muren ved Assistens Kirkegården for at vise, at jeg ikke var voldelig."

Lige meget hjalp det for pigen, for få minutter senere blev hun fanget af knibtangsmanøvren. Politiet kørte fire gruppevogne ud fra Sjællandsgade og spærrede den forreste del af demonstrationen inde. Deriblandt en 17-årig dreng fra Bagsværd, der heller ikke havde hørt politiet sige noget.

"Jeg så, at der blev kastet med flasker ved Kapelvej, men tænkte, at det ville politiet nok stoppe."

Sagen kort:

Den 1. marts blev 47 personer anholdt på én gang under en demonstration i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej.

Det lykkedes politiet at lokke demonstranterne til at følge en gruppe politivogne op ad Nørrebrogade for så pludselig at sende endnu en gruppe vogne frem fra en sidegade. Det betød, at den forreste del af demonstrationen med ét slag blev indkapslet.

26 af de anholdte er foreløbig tiltalt for medvirken til politivold og grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden. Det er første gang, der rejses tiltale mod så mange mennesker i kølvandet på de voldelige optøjer.

Sagen er sat til at vare frem til den 14. marts 2008.

Kilde: Ritzau

Politiet spærrede vejen

Da drengen og hans kammerat nåede frem til krydset mellem Sjællandsgade og Nørrebrogade, stoppede de op i fem minutter. De overvejede at forlade demonstrationen, da politiet pludselig kom kørende netop fra Sjællandsgade og spærrede vejen.

Nogle af de springende punkter i retssagen bliver, om de tiltalte har haft mulighed for at forlade demonstrationen i tide og i det hele taget hørt, hvad politiet råbte i megafonen. Forsvarsadvokat Jakob Arrevad repræsenterer begge de unge og mener, at hans klienter gjorde, hvad de kunne for at komme væk.

Omvendt undrer anklager Kirsten Reumert sig over, at begge de tiltalte befandt sig forrest i demonstrationen, når de nu var fredelige.

I alt 26 personer var oprindelig tiltalt i sagen, men kun 23 dukkede op til retsmødet. To mænd på 18 og 46 år har slet ikke været i kontakt med deres forsvarer, siden anklageskriftet blev nedskrevet, mens en 31-årig kvinde tilsyneladende er forsvundet.