Krimi

PET anholder mand i terrorsag

Politiets Efterretningstjeneste (PET) anholdt søndag en 22-årig mand i København i forbindelse med den seneste terrorsag herhjemme.

Manden er mistænkt for at opfordre til bortførelse af danskere i udlandet med det formål at tvinge danske myndigheder til at løslade de to varetægtsfængslede.

Den 22-årige danske statsborger af tyrkisk oprindelse vil mandag blive fremstillet for en dommer med krav om fængsling. Den 22-årige bor på Nørrebro i København.

Det oplyser Københavns Politi.

I lyset af anholdelsen opfordrer PET til skærpet opmærksomhed om risikoen for terrorhandlinger rettet specifikt mod danskere og danske interesser i lande, hvor al-Qaeda-relaterede netværk er kendt for at operere.

Blandt disse lande regner PET Tyrkiet, Syrien, Pakistan og Afghanistan, hvor terrortruslen i forvejen er høj.

Samtidig oplyser PET, at efterretningstjenesten ikke finder anledning til at ændre den generelle trusselsvurdering i forhold til Danmark og det kommende folketingsvalg.

Sigtelsen mod manden vil blive læst op i mandagens grundlovsforhør, hvorefter PET's anklager vil kræve dørene lukket for offentligheden. Efter retsmødet vil sagen mod den 22-årige overgå til Københavns Politi og indgå i den igangværende efterforskning af terrorsagen fra København, oplyser PET.

Her sidder to 21-årige mænd fængslet i isolation for at ville forberede en terrorhandling med en bombe. De to blev anholdt 4. september i Københavns nordvestkvarter og fik senest forlænget deres varetægtsfængsling med yderligere fire uger i et retsmøde 29. oktober. Alle retsmøder har været holdt for lukkede døre, men det er tidligere blevet oplyst, at mændene nægter sig skyldige.

Justitsminister Lene Espersen (K) ønskede søndag ikke at kommentere anholdelsen.

"Da det drejer sig om en sag, der bygger på rent politimæssige vurderinger, finder jeg det rigtigst ikke at kommentere sagen nærmere. Men jeg kan sige, at det som bekendt er PETs primære opgave at modvirke og forhindre alvorlig kriminalitet, og jeg har forstået, at PET ud fra disse hensyn har fundet det nødvendigt at gribe ind nu," hedder det i en pressemeddelelse fra ministeren.

I forbindelse med anholdelserne i september sagde PET-chef Jakob Scharf, at sagens centrale personer stod i direkte forbindelse med al-Qaeda.