Krimi

Urmager skød røvere i ryggen

Den københavnske urmager, der i går skød mod tre røvere, påstår, at han handlede i nødværge. Men flere ting strider umiddelbart mod den påstand. Urmageren ramte nemlig to af røverne i ryggen. Desuden var det ikke kun en lille automatpistol, han havde at forsvare sig med.

I hans forretning i Kompagnistræde i det indre København fandtes et dobbelt, glatløbet haglgevær. Det fremgår af politiets sigtelse mod den 46-årige urmager, der ud over forsøg på manddrab også er sigtet for overtrædelse af våbenloven.

"Det kan godt få indflydelse, for det giver jo et indtryk af, at han er forberedt på et angreb samt forberedt på at skulle nødværge, og det kan man næsten ikke være forberedt på," siger forsvarsadvokat Henrik Stagetorn, der understreger, at han ikke kender noget til den konkrete sag.

Den 46-åriges forsvarer, Niels W. Fredsted, ønsker ikke at udtale sig om betydningen af urmagerens våbenarsenal, ligesom han ikke vil kommentere, hvorfor to af røverne er blevet ramt i ryggen.

Dagens grundlovsforhør blev holdt for lukkede døre, og sagens parter kan derfor ikke udtale sig om detaljer.

Dog kom det frem, at urmageren nægter at have forsøgt at dræbe de tre røvere. Til gengæld indrømmede han at have opbevaret våben uden politiets tilladelse.

Mange røverier hos urmageren

Den 46-årige urmager, der primært sælger dyre luksusure, har været udsat for adskillige røverier gennem årene, og han har før sat sig til modværge.

I marts 2004 kom to bevæbnede røvere ind i hans butik og truede urmagerens niece, som er medejer af butikken.

Det fik urmageren til at kaste varm kaffe i hovedet på røverne, ligesom han hamrede en skruetrækker i hovedet på en af dem.

Dengang havde røverne ægte pistoler med og affyrede endda et skud, som ramte en bordplade. I går var de tre røvere udstyret med attrapper, som politiet har fundet uden for butikken, og det kan også få betydning for urmagerens sag.

Hvis han vidste, at der ikke var tale om ægte pistoler, belaster det hans forklaring om nødværge, mener næstformanden for Landsforeningen af Beskikkede Advokater, Steen Bech.

"Nødværge er bestemt ikke noget, som retssystemet strør om sig med. For at kunne påberåbe sig nødværge, skal man både sandsynliggøre, at man ikke kunne have handlet anderledes, og at man har forsvaret sig med rimelige midler i forhold til det angreb, man er udsat for," fastslår Bech, der heller ikke har noget med den konkrete sag at gøre.

Urmageren blev varetægtsfængslet i 14 dage, ligesom to af røverne, der blev fængslet in absentia, fordi de stadig bliver behandlet på hospitalet.

Den tredje røver er fortsat på fri fod.