Krimi

Professor: Dom er en sensation

Den norske professor med speciale i æresdrab, Unni Wikan, kalder udfaldet af sagen om sdrabet på den 18-årige Ghazala Khan i Slagelse for "Sensationel".

Et nævningeting i Østre Landsret kend-te samtlige ni tiltalte i sagen skyl-dige i drab og medvirken til drab, og ingen af de paragraffer, der kan give strafbortfald eller strafnedsættelse, blev brugt.

Aldrig tidligere er det sket i vesten, at så mange er fundet skyldige i at medvirke til et såkaldt æresdrab.

"Det er mig bekendt første gang i Nordeuropa, at så mange familiemedlemmer og dens bekendte er blevet dømt for drab på en ung pige. Det er et område som FN og andre internationale institutioner har fokus på, og jeg tror dommen vil vække stor opmærksomhed, når den bliver kendt rundt om i verden," siger Unni Wikan, der er professor i socialantropologi ved Oslo Universitet.

De ni blev dømt for at have deltaget i en flere uger lang jagt på pigen, som stak af med sin kæreste og giftede sig med ham uden at have fået lov af familien.

Jagten kulminerede den 23. september sidste år på Stationspladsen i Slagelse, hvor Ghazalas bror tømte en revolver med seks skud imod de to.

Ghazala blev dræbt, mens Emal kun overlevede på grund af en hurtig kirurgisk indsats.

Bortset fra mod broderen har der ikke været mange beviser mod de tiltalte - til gengæld har der været masser af indicier, f.eks. 5000-6000 oplysninger om samtaler til og fra de tiltaltes telefoner, der naglede dem til steder, som ikke passede med deres egne oplysninger.

Desuden delte de overvejende pakistanske vidner sig i to typer. Dem der havde svært ved at huske eller ikke ville vedgå, hvad de tidligere havde fortalt politiet. Og dem der med stor troværdighed og præcision fortalte, hvad de havde set og hørt.

Med nævningenes afgørelse udpegede de Ghazalas far, Ghulam Abbas, som hovedmand i sagen. Han iværksatte forfølgelsen af datteren og hendes kæreste og satte sin søn til at udføre likvideringen af dem.