Krimi

Terrorsag: Anklagerens forklaring

Anklageren offentliggjorde onsdag materiale, der fremstiller de danske mistænkte i terrorsagen som alt andet end perifere i forhold til de fængslede i Sarajevo.

Anklagemyndigheden tegnede et billede af de mistænkte som en terrorcelle, der både koordinerede og finansierede terror. En af de anholdte skulle på et tidspunkt selv have været rekrutteret til en selvmordsaktion i Holland og flere af de sigtede har på et tidspunkt været på rejse til en radikal islamist i London

Præventive samtaler

Via telefonaflytninger opdagede politiet i sommers at de sigtede angiveligt planlagde en rejse.

Derfor havde politiet samtaler med to af de sigtede. "For at de kunne holde en lidt lavere profil", som anklageren, ifølge Ritzau, udtrykte det.

Gennem aflytningerne kunne politiet følge med i, hvordan det ene besøg udløste et opkald fra en af de unge, der gerne ville have en kammerat til at hjælpe med at slette nogle oplysninger på sin computer.

Terror i London

Efter sommerens terrorangreb i London blev de mistænktes telefoner også aflyttet. Her blev der, ifølge anklagemyndigheden, talt om ting, "der skulle anbringes" og de sigtede indskærpede over for hinanden, at der ikke skulle nævnes navne over telefonen.

Politiet har givetvis også spidset ører, da en bekendt fem dage efter bomberne ringede en af de mistænkte op og for sjov kaldte ham for "selvmordskandidat".

Få dage efter bombeangrebet forsøgte andre terrorister at gennemføre en anden bølge af bombninger.

Det førte til følgende samtale mellem to af de mistænkte:

"Bombningen er begyndt".

"Ha-ha-ha. Fred være med dig", læste anklageren op.

Maximus kommer til Danmark

Den svensk-bosniske mand, der er kendt under navnet Maximus og som blev anholdt med knap 20 kilo sprængstof i Sarajevo, var første gang i Danmark den 18. august 2005, vurderer politiet.

Det ved man, fordi man på en af de sigtedes arbejdsplads fandt hans busbillet til København. Han mødtes angiveligt med fire af de andre mistænkte, men en af dem forlod hurtigt efter landet.

Maximus vendte tilbage til Danmark den 12. september. Politiet kunne høre, at der blev talt om at mødes, men hvor mange der mødtes, har efterforskerne ikke klarhed over.

Kommunikation via nettet

En del af kommunikationen mellem de mistænkte er foregået over computernetværk, altså gennem såkaldte MSN-chat.

"Du kan logge ind på tingen senere" og "du skal gå på internettet nu", lød nogle af de udvalgte brudstykker fra aflytningerne, som anklageren gengav.

"En restaurant eller en klub"

Den 23. september tog planlægningen af det formodede terrorangreb en ny drejning, da Maximus og en af de mistænkte aftalte, at nu skulle man gå ud og finde en "restaurant eller klub".

"Det var næppe for at gå ind i restaurationsbranchen", bemærkede anklageren, der mener, at der er tale om betegnelsen for enten et terrormål eller et opbevaringssted.

Maximus i Danmark for tredje gang

Den 25. september rejste Maximus til Danmark for tredje gang - denne gang med den bus fra Göteborg, som kører helt til Sarajevo. Samtalerne mellem de mistænkte i de dage handlede om ting, der var pakket, penge, som man ventede på og en tyrkisk mand, der skulle med.

Det er på dette tidspunkt, at politiet mener, at en af de unge havde besluttet sig for at gennemføre en martyrium. Under en telefonsamtale med en ukendt mand bad den unge om at få udleveret en grøn militærtaske, hvis indhold angiveligt skulle bruges til et terrorangreb i "Holland", hvilket politiet tolker som et dæknavn for Bosnien.

Den unge kom dog aldrig af sted, da han blev bremset - blandt andet af sin far - der tog hans pas. De samtaler fra Sarajevo, hvor Maximus medvirkede, handlede om, at man nu havde fundet "gode" (elever, red.), og at Maximus havde "fundet nogle rigtigt gode varer" men havde brug for flere penge. "We move quickly now", sagde den svensk-bosniske mand under en af samtalerne.

Dansker til Sarajevo

Den 13. oktober rejser en af de danske unge til Sarajevo. Forinden har politiet bemærket, at han havde barberet sit skæg af. Til familien havde han forklaret, at det var, så han ikke vakte så meget opsigt. Det er dog kendt fra tidligere terrorangreb, at radikale muslimer barberer sig forud for en selvmordsaktion.

Danskeren blev anholdt i Sarajevo sammen med Maximus.