Krimi

Fængslet for at hverve til jihad

Dansk-marokkaneren Said Mansour fra Brønshøj skal fængsles for fire uger, det fastslog den ommer i Københavns Byret i dag. Den 45-årige Said Mansour varetægtsfængsles, fordi han har opfor-dret til voldelig jihad og forsøgt at rekruttere muslimer til hellig krig.

Dommeren fastslog, at der er begrundet mistanke om, at Said Mansour har over-trådt en paragraf i straffeloven om støtte til terrorgruppers handlinger. Desuden fandt dommeren, at der er grund til at frygte, at manden på fri fod vil fortsætte med at sprede opfordringer til hellig krig.

Dommeren fulgte dog ikke anklagerens krav om, at der var særlig bestyrket mistanke til, at Mansours uddeling af materiale var ulovligt.

"Jihad på alle niveauer"

I sin begrundelse for fængslingen nævnte hun blandt andet, at kendte terrorister som Osama bin Laden blevet citeret i materialet, og at der flere steder blev opfordret til "jihad på alle niveauer."

Ligeledes lagde hun vægt på, at materiale fra Mansours virksomhed var blevet fundet hos terrorrelaterede personer i Tyskland og Hamborg.

Forsvareren kærede med det samme fængslingen til landsretten.

Videoer med henrettelser

Under det tre timer lange retsmøde viste anklageren blandt andet videoklip af mennesker, der fik skåret halsen over i Irak og Afghanistan.

Desuden viste hun en CD med en flere minutter lang hængningsscene fra Tjetjenien, hvor en officer først blev afhørt, og dernæst hængt.

Videoerne fandt politiet på Mansours computer, der var en del af materiale, som politiet beslaglagde i onsdags.

Brændte syv cd'ere ad gangen

Onsdagens ransagning hos Said Mansour var den tredje i løbet af et år, og alle gange har politiet beslaglagt materiale, som ifølge anklageren kunne opfattes som opfordring til terror.

Said Mansour har drevet en slags forlag, Al Nur Islamic Information, hvor han dels fik trykt materiale og dels brændte CD. På et trykkeri fik han trykt covers og indstik til CD, og der var trykt en invitation til at deltage i jihad på alle niveauer.

Den beslaglagte computer var i stand til at brænde syv CD ad gangen, og anklageren spillede flere passager, hvor der i ord og toner blev opfordret til hellig krig - jihad.

"Materiale til oplysning"

Selv fortalte Said Mansour i retten, at han ikke opfordrer til terror.

"Jeg driver oplysning, og alle kan få de ting, jeg laver, hvis de har brug for oplysning om islam. Du kan sammenligne det med det, Jehovas Vidner laver, sagde han delvist gennem tolken. Han forklarede, at jihad skulle opfattes bredt - at udbrede kendskabet til islam og ikke snævert som opfordring til krig," sagde han.

Ud over propagandamaterialet fandt politiet også en slags instruktionsbog, der kunne bruges af terrorister.

Blandt andet var der instruktioner i, hvordan man førte bykrig og lavede sprængstoffer. Ifølge hærens ingeniører kan man udmærket lave eksplosiver ud fra opskrifterne, og en af dem var af samme type, som blev brugt ved terroren i Madrid.