Danmark er ikke et grønt foregangsland, fastslår ny rapport – her er tre områder, hvor du kan gøre en forskel

Ifølge tænketank kan danskerne bidrage til at nedbringe Danmarks klimaaftryk betydeligt. Men det kan dog langtfra stå alene.

Danmark er ikke det grønne foregangsland, som blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) påstår.

Det slår en ny klimarapport fra den grønne tænketank Concito i hvert fald fast.

Rapporten fremhæver, at der er behov for meget omfattende forandringer i vores forbrug og levevis, hvis Danmark reelt skal leve op til ambitionen om at gå forrest i kampen mod klimaforandringerne.

De høje danske forbrugsudledninger udfordrer fortællingen om Danmark som grønt foregangsland

Rapport fra Concito, Danmarks Globale Forbrugsudledninger

Derudover lægger den op til, at vi skal flyve mindre, erstatte oksekødet med svinekød eller kylling og bo i mindre boliger.

Concito udgav mandag rapporten under navnet 'Danmarks globale forbrugsudledninger', og resultaterne viser blandt andet, at Danmarks klimaaftryk per indbygger er blandt verdens største.

Men hvad kan man selv gøre som borger for at nedbringe Danmarks CO₂-udledning?

Michael Minter, der er programchef for Concitos program for fremtidens fødevarer, peger på tre konkrete områder, hvor man som borger kan sætte ind, hvis Danmarks klimaaftryk skal nedbringes.

Transport udgør stor klimabelastning

En af de forbrugskategorier, der fylder mest i rapporten, er vores transportvaner.

Transportsektoren udgør ifølge rapporten 24 procent af Danmarks forbrugsudledning og er ifølge Michael Minter meget væsentlig at tage fat i.

Michael Minter peger på, at du som borger kan gøre en forskel ved at erstatte benzin- og dieselbilen med en elbil, tage cyklen eller offentlig transport oftere og begrænse flyturene.

Han slår dog fast, at individuelle transportvalg ikke kan stå alene, men at man fra politisk side skal gøre det nemmere for borgerne at foretage de rigtige klimavalg.

- Der er også brug for samfundsløsninger – for eksempel billigere offentlig transport og afgifter på flyrejser på et niveau, hvor det kan mærkes. Man kunne jo overveje at have en særlig høj afgift på flyrejse nummer to, tre og derover, siger han til TV 2.

Reduktion af oksekød er nødvendig

Det har længe været kendt, at særligt oksekød er en stor klimasynder, og det bakker rapportens resultater også op om.

Fødevarer udgør 20 procent af Danmarks forbrugsudledninger, og rapporten viser, at halvdelen af forbrugerudledningen fra fødevarer stammer fra oksekød.

- Der er virkelig store klimagevinster i at udskifte oksekød med gris eller kylling.

- Og hvis man bekymrer sig om dyrevelfærd, biodiversitet, og vandmiljø, er der ingen tvivl om, at vejen frem er mere plantebaseret kost, siger Michael Minter.

Boliger skal være mindre i fremtiden

Det tredje område, som Michael Minter fremhæver, er boligsektoren, der udgør 13 procent af forbrugsudledningen.

Det er særligt forbruget af byggematerialer og opførsel, vedligeholdelse og renovering, der koster på klimaaftrykket.

Som borger kan man reducere sit klimaaftryk ved at bo på færre kvadratmeter og forbruge mindre energi i sin bolig, lyder det.

- I Danmark bor vi usædvanligt stort sammenlignet med andre lande. Det handler om, at vi i fremtiden skal bo bekvemt og have de funktioner, vi har brug for på mindre plads, siger Michael Minter.

Borgers handling kan ikke stå alene

Ud over transport, fødevarer og boliger peger Michael Minter også på, at forbrugsgoder som tøj, elektronik og møbler har betydning for Danmarks CO₂-udledning.

Det er dog uden tvivl de tre ovenstående områder, der bør prioriteres – både individuelt og politisk, mener han.

Rapporten viser, at der er grænser for, hvor meget vi kan gøre personligt

Michael Minter, programchef for Concitos program for Fremtidens fødevarer

Men på trods af gode intentioner slår rapporten dog fast, at selvom man individuelt kan mindske sit klimaaftryk betydeligt ved at ændre madvaner, foretage andre transportvalg og bo på færre kvadratmeter, vil det ikke være nok til at sikre en halvering af Danmarks forbrugsudledninger.

- De høje danske forbrugsudledninger udfordrer fortællingen om Danmark som grønt foregangsland. Hvis vi reelt skal leve op til det og med troværdighed kunne inspirere andre lande til den nødvendige klimahandling, kræver det en betydelig ekstra indsats fra de politiske beslutningstagere, står der i rapporten.

Rammer til at leve grønt

Rapportens konklusioner står som nævnt indledningsvist i kontrast til Mette Frederiksens syn på den danske klimaindsats.

Statsministeren udtalte 13. august 2023 i et interview med TV 2, at Danmark netop er et grønt foregangsland.

Hun tilføjede, at Danmark både leverer det, vi skal nationalt, og samtidig inspirerer resten af verden til at træffe de rigtige valg.

Men spørger man Michael Minter, bør man fra politisk side prioritere de tre store områder til at starte med og skabe nogle rammer, der gør det nemmere for den enkelte borger at leve grønt.

- Rapporten viser, at der er grænser for, hvor meget vi kan gøre personligt. Vi har brug for mere politisk handling, der skubber til teknologiudvikling, og afgifter, der kan regulere vores forbrug, som er et område, der har været forsømt længe, siger han.