- Vi er ude på et skråplan, siger klimaekspert om endnu en klimarekord
Ifølge eksperter er den nye rekord en konsekvens af menneskeskabte klimaændringer.
En vejrballon fra det meteorologiske institut i Schweiz måtte 5298 meter op i luften, før temperaturen faldt til under nul grader.
Det er en ny rekord, skriver The Guardian.
Linjen for nul grader er blevet målt siden 1954 – den hidtidige rekord på 5184 meter blev målt i juli sidste år.
Den nye rekord er en konsekvens af sommerens hedebølger og naturbrande i Europa, lyder vurderingen fra det schweiziske institut.
Den konklusion deler Jesper Theilgaard, klimaekspert og meteorolog.
- Det er oplagt at se det som en konsekvens af, at vi har haft det enormt varmt i Sydeuropa denne sommer, siger han til TV 2 og fortsætter:
- Men vi skal også se det i sammenhæng med de foregående år. Det er en gennemgående tendens, at denne her linje kommer højere og højere op. Vi er ude på et skråplan.
Det er en eskalering
Jesper Theilgaard, meteorolog
Små skridt
Nulgraderslinjen – den højde, hvor temperaturen falder til under frysepunktet – betragtes som en vigtig meteorologisk markør, især i bjergrige områder.
Jesper Theilgaard kalder den nye rekord "endnu et billede på, at vores atmosfære bliver varmere og varmere".
- Det er en eskalering. Det er hele tiden små skridt, men det summer sig jo op, siger han.
Meteorologen nævner skisport som et eksempel på, hvordan linjens rekordhøjde kan mærkes. De seneste år har man nemlig skulle højere og højere op for at finde sne.
- Men som mennesker er vi meget navlebeskuende. Jeg synes, det er mere interessant, hvordan naturen kommer til at reagere på de højere temperaturer, siger Jesper Theilgaard.
Han vurderer, at hele økosystemet i Alperne kommer til at ændre sig på grund af den nye højde for nulgraderslinjen.
Fra det meteorologiske institut i Schweiz, MétéoSuisse, lyder det, at linjen "påvirker vegetationen, snegrænsen og vandets kredsløb, så den har en betydelig indvirkning på levestederne for både mennesker, dyr og planter".
Menneskeskabte rekorder
Nulgraderslinjen var i gennemsnit 2570 meter over havets overflade fra 1991 til 2020, og svingede i den periode mellem 1000 og 2000 meter om vinteren og 3000 og 4000 meter om sommeren ifølge instituttet.
I de seneste årtier har "menneskeskabte klimaændringer fået højden af nulgraderslinjen til at stige betydeligt i hver sæson", lyder det fra det meteorologiske institut.
Det tilføjer, at de successive rekorder for indikatoren alle er blevet sat i løbet af de sidste 10 år.
Fra Jesper Theilgaard lyder der også et rungende ja, når spørgsmålet går på, om mennesker er skyld i nulgraderslinjens mange rekorder.
- Der er folk, der snakker om, at det er vulkanudbrud eller andre faktorer, men jeg ser det som en klar konsekvens af menneskeskabte klimaforandringer, siger meteorologen.